Швајцарска центробанка у губитку 10 милијарди долара

Централна банка Швајцарске у 2013. години забиљежила је нето губитак од 9,1 милијарди швајцарских франака (10,4 милијарде долара), у односу на шест милијарди франака годину дана раније, саопштено је из те банке. Главни разлози за такво пословање су значајни губици у вези са падом вриједности злата, пренијела је агенција Интерфакс. Банка је због губитака обуставила […]

понедељак, март 10, 2014 / 22:10

Централна банка Швајцарске у 2013. години забиљежила је нето губитак од 9,1 милијарди швајцарских франака (10,4 милијарде долара), у односу на шест милијарди франака годину дана раније, саопштено је из те банке.

Главни разлози за такво пословање су значајни губици у вези са падом вриједности злата, пренијела је агенција Интерфакс.

Банка је због губитака обуставила исплату дивиденди, као и уплате у државни буџет и буџете кантона.

Како се наводи у саопштењу банке, њен губитак, проузрокован падом вриједности златних резерви које износе 1.040 тона, достигао је прошле године 15,2 милијарде франака. Злато је 2013. године појефтинило 30 одсто, најбржим темпом од 1981. године.

Поред тога, приход од инвестиција у стране валуте достигао је 3,1 милијарду франака, док је губитак од улагања у националну валуту био 91 милион франака. Од продаје имовине УБС АГ, банка је зарадила 3,4 милијарди франака.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *