Швајцарци референдумски одбацили о приједлог о минималној заради

Бирачи у Швајцарској одбацили су на референдуму приједлог да радници буду плаћени најмање 22 швајцарска франка (18 евра по сату), што би била највећа минимална зарада на свијету, показају прве пројекције са биралишта. Само 23 одсто Швајцараца гласало је за приједлог, по коме би послодавци у тој земљи би раднике требало да плаћају најмање 4.000 […]

недеља, мај 18, 2014 / 17:33

Бирачи у Швајцарској одбацили су на референдуму приједлог да радници буду плаћени најмање 22 швајцарска франка (18 евра по сату), што би била највећа минимална зарада на свијету, показају прве пројекције са биралишта.

Само 23 одсто Швајцараца гласало је за приједлог, по коме би послодавци у тој земљи би раднике требало да плаћају најмање 4.000 франака (3.270 евра) мјесечно, показују пројекције Института гпс.берн.

Ријеч је о плати коју у већини европских земаља имају менаџери средњег нивоа, пренијела је агенција АФП.

Заговорници повећања минималне зараде у Швајцарској су истицали да би тај потез био оправдан због изузетно високих трошкова живота у тој земљи, а противници да би он финансијски уништио велики број швајцарских компанија.

Анкете уочи референдума су показивале да ће двије трећине Швајцараца гласати против тог предлога.

На референдуму је грађанима Швајцарске такође постављено питање да ли подржавају више милијарди долара вриједан уговор о куповини борбених авиона од Шведске, а готово је сигурно да ће бити усвојен приједлог да осуђеним педофилима буде забрањено да раде са дјецом.

Па се ти снађи: У Швајцарској минималац 4000 франакаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *