Сутра ујутру потпуно помрачење Мјесеца

Сутра, током раних јутарњих сати, очекује нас потпуно помрачење мjесеца током којег ће се земљин природни сателит обојити у ружичасто. То ће бити прво тотално помрачење Мjесеца у готово три године. Овај природни феномен је посљедњи пут забиљежен 21. фебруара 2008.  Помрачење се догађа када се пун Мјесец, Земља и Сунце нађу у истој равни. […]

понедељак, децембар 20, 2010 / 11:55

Сутра, током раних јутарњих сати, очекује нас потпуно помрачење мjесеца током којег ће се земљин природни сателит обојити у ружичасто.

То ће бити прво тотално помрачење Мjесеца у готово три године. Овај природни феномен је посљедњи пут забиљежен 21. фебруара 2008.

 Помрачење се догађа када се пун Мјесец, Земља и Сунце нађу у истој равни. Тада Мјесец улази у земљину сијенку и усљед рефлексије сунчевих зрака мијења боју од сиве у ружичасту, а понекад и црвену.

Помрачење Мјесеца траје много дуже од помрачења Сунца, јер је земљина сијенка вишеструко већа од мјесечеве. Најдуже досадашње помрачење Мјесеца трајало је шест и по часова.

За разлику од помрачења Сунца у које се не би смјело гледати без заштитних наочара, лунарно помрачење је потпуно безбједно за посматрање.

Захваљујући помрачењу Мјесеца, још у трећем вијеку п.н.е. Аристарх је, видјевши облик земљине сијенке на Месецу, закључио да је Земља округла.

Помрачење Мjесеца у цjелости ће се видjети из Сјеверне Америке, са Гренланда и Исланда. Западна Европа ће видјети почетак помрачења при заласку Мјесеца, док ће Аустралијанци и становиници Далеког истока видјети крај помрачња при изласку Мјесеца.

Нема никакве штансе да се ово помрачење лијепо види из наших крајева. Мјесец тог дана залази у 7 сати и 19 минута, дакле прије него што урони у сијенку, тако да нам остаје полусјенка. А тај феномен је тешко уочити јер је полусијенка врло свијетла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *