Сутра сјећање на Јастребасрско

Удружење антифашистичких бораца и антифашиста из Јастребарског организоваће сутра помен на страдалу дјецу 1942. године у усташком логору Јастребарско. Биће евоцирано и сјећање на херојски подвиг Четврте кордунашке бригаде која је 26. августа 1942. године ослободила 725 српске дјеце са Козаре која су била заточена у баракама у Горњој Ријеци, три километра удаљеној од Јастребарског, […]

субота, август 25, 2012 / 06:59

Удружење антифашистичких бораца и антифашиста из Јастребарског организоваће сутра помен на страдалу дјецу 1942. године у усташком логору Јастребарско.

Биће евоцирано и сјећање на херојски подвиг Четврте кордунашке бригаде која је 26. августа 1942. године ослободила 725 српске дјеце са Козаре која су била заточена у баракама у Горњој Ријеци, три километра удаљеној од Јастребарског, саопштено је Срни из Удружења “Јастребарско 1942” из Републике Српске.

Обиљежавању ће присуствовати и четворо чланова делегације Удружења “Јастребарско 1942” из Републике Српске, заједно са предсједником Удружења Зорком Скиба – Делић и секретаром Удружења Бојаном Милијашевићем.

Зорка Скиба – Делић је као петогодишња дјевојчица доведена у дјечији логор Јастребарско 1942. године.

Касније ју је усвојио један усташки сатник и одвео у Загреб.

Тамо је прекрштена и промијењени су јој име, презиме и датум рођења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *