Шут карта малим акционарима Жељезница РС?

Влада Српске од фебруара би могла постати 100 одстотни власник “Жељезница РС” и то је највећа промјена коју доноси план реструктурисања.

уторак, јануар 31, 2017 / 00:31

Влада Српске од фебруара би могла постати 100 одстотни власник “Жељезница РС” и то је највећа промјена коју доноси план реструктурисања.

Преговори са Свјетском банком у завршној су фази али министар Неђо Трнинић још не жели да открива детаље.

Како се сазнаје, кључни дио Владиног плана је истискивање малих акционара, који сада држе 20 одсто капитала. План је да “Жељезнице” иду у нову емисију акција и да се влада пијави кредитом Свјетске банке као купац. Тако ће држава постати власник 90 одсто предузећа и по закону стећи право да исплати мањинске акционаре. Њихов предсједник Томо Панчић некад је рачунао да ће за своје акције добити 270 000 марака али након што су дугови појели капитал предузећа рачуна на дванаест. И то би се требало бити још мање када Влада изврши докапитализацију.

– Сматрам да капитал “Жељезница РС” није мањи од двије милијарде. То ми тражимо – оно колико је било, 247 милиона да нам исплате по марку по оној акцији која је била. Ми не тражимо ни више ни мање. То је наше и иза тога стојимо – рекао је Панчић.

Осим малих акционара у паници су и радници “Жељезница”. Најављена систематизација, по којој би без посла требало остати 300 радника, није усвојена на Надзорном одбору. У Синдикату су чули да се тај план није свидио Свјетској банци.

– Ми немамо информацију о томе да је усвојена. Према тада предвиђеној систематизацији требало је доћи до смањења од 300 радника. Неке незваничне информације су да се ради о још 250 људи на тих 300, и да је то упутство Свјетске банке и да је то неки број који би њих задовољио – рекао је Златко Марин, предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности.

Свјетска банка предлаже и подјелу “Жељезница” на два дијела али је и то направило проблеме Вади као већинском власнику.

Још траже правни модел како да ријеше питање земљишта и на које од та два предузећа да га упишу.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *