Суша угрозила пољопривредну производњу САД

Највећа суша у последњих неколико деценија погодила већину савезних држава у САД, а најтеже последице осјећају се у двије главне пољопривредне државе – Небраски и Канзасу. Према подацима америчке агенције задужене за праћење посљедица суше, киша која је недавно пала, помогла је неким пољопривредним државама, али 61,8 одсто територије САД и даље трпи последице неког […]

петак, август 17, 2012 / 08:16

Највећа суша у последњих неколико деценија погодила већину савезних држава у САД, а најтеже последице осјећају се у двије главне пољопривредне државе – Небраски и Канзасу.

Према подацима америчке агенције задужене за праћење посљедица суше, киша која је недавно пала, помогла је неким пољопривредним државама, али 61,8 одсто територије САД и даље трпи последице неког од облика суше.

Екстремна суша захватила је 23,68 одсто територије. Временска прогноза указује да би ситуација требало да се дјелимично поправи, али да ће суша наставити бар до новембра, а не до октобра – како се првобитно прогнозирало.

Таква ситуација могла би да изазове даље поскупљење хране у САД и у свијету. САД су највећи извозник кукуруза и међу највећим произвођачима сојине сачме и пшенице. Скок цијена житарица могао би да донесе и повећање цијена меса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *