Суша у Бразилу, поскупиће нам кафа и шећер

Кафа типа арабика је од почетка године поскупила за око 60 одсто, а шећер за само мјесец дана 20 одсто, што је директна посљедица глобалног загријавања. Овогодишња зима била је једна од најтоплијих у Европи од 1900, док је у јануару и фебруару Брзил погодила незапамћена суша, преноси лист Фигаро. Бразилски пољопривредници са нестрпљењем очекују […]

понедељак, март 3, 2014 / 19:24

Кафа типа арабика је од почетка године поскупила за око 60 одсто, а шећер за само мјесец дана 20 одсто, што је директна посљедица глобалног загријавања.

Овогодишња зима била је једна од најтоплијих у Европи од 1900, док је у јануару и фебруару Брзил погодила незапамћена суша, преноси лист Фигаро.

Бразилски пољопривредници са нестрпљењем очекују прве падавине како би се спасила берба, али тржишта већ сада реагују на песимистичке прогнозе производње кафе и шећерне трске великим растом цијена.

Само током фебруара курс смеђег шећера на њујорошкој берзи је порастао 20 одсто достижући крајем прошле седмице цијену од 17,76 долара по либри (0,4535 кг).

Истовременом на лондонској берзи цијена бијелог рафинираног шећера је скочила за 18 одсто достижући 484,70 долара по тони.

„Појефтињење шећера током неколико претходних мјесеци а посебно крајем јануара када је достигла најнижи нивоу од јуна 2010. је анулирано. Поскупљење је искључиво везано за шушу у Бразилу у којој се оствари четвртина укупне свјетске производње шећера“, објаснио је стручњак за ову врсту тржишта Француз Готје Ле Молга.

Свјетско тржиште шећера које је од 2010. било суфицитарно, могло би од сезоне 2014.-2015. постати дефицитарно, сматрају експерти.

Берба кафе, такође је доведена у питање због суше у Бразилу, првом произвођачу овог артикла у свијету.

Процјењује се да је 45 одсто рода кафе арабика у јужном дијелу Бразила угожено због недостатка падавина неопходних у фази зрења плода.

Најзначајнији бразилски извозник кафе Тера Форте процјењује да ће овогодишњи принос кафе од бербе која почиње у априлу бити смањен за око 11 одсто.

Представници Тера Форте предвиђају да ће принос овогодишње берба бити смањена на 47,4 милиона џакова од 60 килограма са прошлогодишњих 53,7 милиона.

Због песимистичких прогноза, цијена кафе арабика је од почетка године скочила 60 одсто достижући крајем прошле седмице рекордан нивоу од октобра 2012. од 181,25 центи по либри.  0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *