Суша у Бразилу, кафа поскупљује у свијету

Прошло је доба јефтине кафе – у Бразилу влада суша и цијене стално расту, упозоравају стручњаци. Од почетка економске кризе, прије неколико година, кафа је била све јефтинија, да би у октобру прошле године цијене достигле само трећину оних по којима је кафа плаћана током 2011. Тада је у Бразилу, једној од најзначајнијих земаља у […]

четвртак, мај 29, 2014 / 08:23

Прошло је доба јефтине кафе – у Бразилу влада суша и цијене стално расту, упозоравају стручњаци.

Од почетка економске кризе, прије неколико година, кафа је била све јефтинија, да би у октобру прошле године цијене достигле само трећину оних по којима је кафа плаћана током 2011.

Тада је у Бразилу, једној од најзначајнијих земаља у производњи кафе и квалитетне сорте "арабика", завладала суша, тако да је урод постајао све слабији.

Нарочито је погођена бразилска покрајина, широм свијета позната баш због кафе – Минас Жераис, као и сјевероисток Сао Паула.

Због тога Свјетско удружење произвођача кафе за сљедећи урод у сезони 2014. – 2015. рачуна са мањком од око два милиона врећа /стандардна врећа тежи 60 кг) на свјетском тржишту.

Глобално загријавање уништиће кафу

Бразилски произвођачи кафе објашњавају да је цијена већ "скочила" са око стотину евра ове зиме, на неких 160 евра по врећи.

Велетрговци су схватили да кафа више никада неће бити јефтина као крајем прошле године и да је вријеме да је купују. И тај потез је "помогао" наглом скоку цијене кафе.

Према службеним статистикама, Бразил ће тржишту понудити још "само" 32 милиона врећа кафе сорте "арабика" – прошле године је било 38 милиона врећа.

Једино ће нешто "порасти" понуда мање квалитетне и јефтиније сорте "робуста", које ће ове године бити 12,3 милиона врећа- наводи Дојче веле.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *