Суша преполовила род љешника

Висока температура овог љета преполовила је род љешника, а на неким парцелама гдје није било наводњавања засади су потпуно страдали, изјавио је Срни Веселин Савић, један од највећих произвођача љешника у БиХ. Савић је рекао да од очекиване двије тоне рода није убрао ни половину, због чега ће имати врло тешку годину. “Уложио сам доста […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 10:26

Висока температура овог љета преполовила је род љешника, а на неким парцелама гдје није било наводњавања засади су потпуно страдали, изјавио је Срни Веселин Савић, један од највећих произвођача љешника у БиХ.

Савић је рекао да од очекиване двије тоне рода није убрао ни половину, због чега ће имати врло тешку годину.

“Уложио сам доста у обраду и прехрањивање, али приходи су скромни, ако се узме у обзир да се за килограм очишћеног љешника могло добити и до 20 КМ”, рекао је Савић.

Савић, који је власник плантаже од три хектара љешника у теслићком насељу Блатница, истакао је да је Теслић први по производњи љешника у БиХ, али да узгој ове културе на овим просторима није ни близу потребама тржишта.

Он је подсјетио да ову врсту пољопривредне производње општина Теслић субвенционише додјелом садног материјала и додао да су у протеклој години љешником засађене нове површине које су знатно страдале због суше.

Ново Томић из Чечаве рекао је да од засађене површине од скоро једног хектара сушу није преживјело ниједно стабло, јер је вода у овом крају нестала још у мају.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *