Суноврат акција Тошибе због ноћне море с нуклеаркама у САД

Акције Тошибе забиљежиле су рекордан пад пошто се њихова раније најављивана „нуклеарна ренесанса“ у САД претворила у ноћну мору јапанске компаније, јавља агенција „Блумберг“.

среда, децембар 28, 2016 / 12:57

Акције Тошибе забиљежиле су рекордан пад пошто се њихова раније најављивана „нуклеарна ренесанса“ у САД претворила у ноћну мору јапанске компаније, јавља агенција „Блумберг“.

Вриједност Тошибиних акција сурвала се данас 20 посто, највише од 1974. године према доступним подацима, на 312 јена на затварању трговања у Токију, после 12-процентног пада у уторак.

Тошиба је саопштила да ће можда морати да отпише милијарде долара због аквизиције коју је имала њена америчка подружница Вестингхаус Електрик ради завршетка два погона у САД са најновијом генерацијом реактора.

Ти пројекти, “Сaутерн Kо” и СKАНА Kорп, годинама касне надмашујући предвиђени буџет за више милијарди долара.

Проширења нуклеарке “Соутхерн” у Џорџији и СКАНА у Јужној Каролини раније су посматрана као дио поновног рођења америчке индустрије атомске енергије, која није имала ниједан нови лиценцирани реактор током три деценије.

Међутим, посртање тих пројеката, послије нуклеарне катастрофе у Фукушими и поплава јефтиног природног гаса који је оборио цијене струје у САД-у, учинили су нове реакторе врло скупом и ризичном инвестицијом.

“Ово је само још један подсетник како је тешко предвидети колико ће нови пројекти коштати”, изјавио је за “Блумберг” Кит Конолиџ, аналитичар за комуналне услуге, додајући да “то само повећава препреке за било какав нови пројекат изградње нуклеарке у САД”.

Вестингхаусова куповина извођача радова “ЦБ& И Стон& Вебстер” резултирала је расходима по основу нагодбе са комуналним властима због судских спорова везаних за кашњење изградње и прекорачењем трошкова. 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *