Шуме Српске узимају кредит од 26 милиона КМ

Шуме Републике Српске планирају да се задуже за 25,8 милиона марака како би измириле нагомилане заостале обавезе, сазнаје пословни портал Капитал.

уторак, јануар 17, 2017 / 09:20

Шуме Републике Српске планирају да се задуже за 25,8 милиона марака како би измириле нагомилане заостале обавезе, сазнаје пословни портал Капитал.

Влада РС крајем 2016. године дала је сагласност на одлуку о кредитном задужењу Шума РС.

Шуме узимају милионски кредит како би измириле обавезе према општинама, Пореској управи РС и извођачима радова, али и затвориле неке друге кредите.

Помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић рекао је за Капитал да „Шуме“ овај кредит узимају како би побољшале своју фунцкионалност и сервисирале поједине заостале обавезе.

„Има накупљених обавеза према општинама и добављачима. „Шуме“ су урадиле једну опсежну анализу која је показала да им је боље ићи у кредитно задужење, а да не плаћају затезне камате, јер су оне веће вриједности него што би била камата на кредит. То је економичније рјешење и у „Шумама“ сматрају да на овај начин могу превазићи проблеме у вези са дуговањима која већ дужни низ година оптерећују ово јавно предузеће“, рекао је Зубић који није желио да открије износ за који „Шуме“ планирају да се задуже.

Колики је износ кредита који планирају да подигну није желио да каже ни вршилац дужности директора „Шума РС“ Ристо Марић. Марић је рекао да ће више информација о овом кредиту моћи рећи тек кроз неколико дана.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже за ЦАПИТАЛ да за задужењем не би било потребе да се овим предузећем домаћински управљало. Према његовим ријечима, „Шуме“ јесу профитабилне, али је проблем што оне профит доносе само онима који њима управљају, а не РС и њеним грђанима.

„У „Шумама“ има много ствари које су врло профитабилне, али само за оне који управљају тим предузећем. Видјели смо колико је мјесто директора „Шума“ и шумских газдинстава при подјели фотеља битно политичким партијама. Очигледно је да иза тога стоје јаки интересни лобији и увезани системи доласка до новца“, истакао је Павловић.

Он каже да проблеми у „Шумама“ нису од данас, већ да трају годинама уназад, али да се не ради на рјешавању тих проблема.

„Сигруно је да овај кредит не би био потребан да се „Шумама“ управљало на прави начин“, рекао је Павловић.

Укупне обавезе „Шума РС“ на крају првог полугодишта 2016. године износиле су 62,6 милиона КМ, од чега се на дугорочне односило 8,7 милиона КМ, а на краткорочне 53,9 милиона КМ.

Независна спољна ревизија је у извјештају за 2015. годину утврдила да су „Шуме РС“ у 2015. години приказале добит већу за минимално 4,1 милион КМ него што она јесте, да су им краткорочне обавезе веће 20,4 милиона марака од текуће имовине, те да је управа незаконито средства за просту репродукцију трошила на побољшање ликвидности. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *