Шуме Српске: И даље губици

Директор „Шума Српске“ Јаков Галић изјавио је данас да овај привредни субјект и даље има велике проблеме и неликвидност, те да ће највјероватније бити негативан резултат пословања за ову годину. "Још није завршена пословна година и немамо сабране резултате, и није готов ни биланс стања ни биланс успјеха за ову годину. Велика неликвидност настала јер […]

петак, децембар 28, 2012 / 14:38

Директор „Шума Српске“ Јаков Галић изјавио је данас да овај привредни субјект и даље има велике проблеме и неликвидност, те да ће највјероватније бити негативан резултат пословања за ову годину.

"Још није завршена пословна година и немамо сабране резултате, и није готов ни биланс стања ни биланс успјеха за ову годину. Велика неликвидност настала јер нам не плаћају“, рекао је Галић новинарима.

Он је нагласио да је мањак обртних средстава директно везан за неплаћања дуговања, нарочито великих купаца, истичући да се управо због тога морају ускладити потраживања и обавезе с циљем поправљања финансијске ситуације.

Галић је рекао да је у "Шумама" велики вишак радника, настао због прекомјерног запошљавања, што представља "велику тешкоћу и велики намет на финансијски резултат предузећа“.

Потписани уговори са прерађивачима

Галић и директор за комерцијалне послове тог предузећа Зоран Стојичић потписали су данас годишње уговоре са представницима дрвопрерађивача Српске о испоруци разних врста шумских сортимената.

Потписивању уговора присуствовали су предсједник Владе Српске Александар Џомбић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Мирослав Миловановић, министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, те представници Привредне коморе Српске.

Џомбић је новинарима изјавио да је још прошле године уведена пракса да се по истеку текуће потписују уговори за наредну годину.

Он је појаснио да је до увођења овакве праксе било немогуће да дрвопрерађивачи организују своју производњу пошто нису знали на које количине сортимената могу рачунати.

"Прошле и ове године имали смо тематске сједнице и донијели закључак да уговори треба да се потпишу на вријеме како би дрвопрерађивачи могли да организују своју производњу и регулишу уговоре са инокупцима", навео је Џомбић.

Према његовим ријечима, предност приликом испоруке сортимената даје се предузећима која имају сједиште у Српској, затим финалним произвођачима, а послије тога полуфиналним произвођачима и осталим мањим пиланама.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Мирослав Миловановић навео је да је потписан уговор са осам финалних и 46 полуфиналних дрвопрерађивача, додајући да је велики притисак на "Шуме Српске" у погледу обезбјеђивања сировине.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори Српске Лазо Шиник рекао је да је за план испорука за наредну годину карактеристично то да има довољних количина четинарских сортимената, док сортимената од лишчарског дрвета има у довољним количинама у источном дијелу Републике.

"Када је ријеч о снабдјевању лишћарима у западном дијелу, ту постоје капацитети који су већ изграђени захваљујући великим улагањима. Они су већ стекли респектабилност, а враћају се у систем и бивши капацитети који нису безначајни", навео је Шиник.

Према његовим ријечима, "Шуме Српске" понудиле су објективне количине сортимената.

Шиник је навео да се преко 60 одсто производа дрвопрераде из Српске пласира на тржиште ЕУ, као и да је у овој години дошло до повећања укупног извоза у области дрвопрераде у односу на прошлу годину.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *