Шумарски инспектори: За седам мјесеци, 197 казни

Шумарски инспектори у Републици Српској изрекли су за седам мјесеци ове године 197 казни у вриједности 306.929 КМ, рекао је Срни главни републички шумарски инспектор Горан Љубојевић. Због почињених прекршаја поднесено је 12 прекршајних и једна кривична пријава, а у 23 случаја достављене су информације надлежним центрима јавне безбједности и тужилаштвима ради провођења даље истраге. […]

петак, септембар 7, 2012 / 10:05

Шумарски инспектори у Републици Српској изрекли су за седам мјесеци ове године 197 казни у вриједности 306.929 КМ, рекао је Срни главни републички шумарски инспектор Горан Љубојевић.

Због почињених прекршаја поднесено је 12 прекршајних и једна кривична пријава, а у 23 случаја достављене су информације надлежним центрима јавне безбједности и тужилаштвима ради провођења даље истраге.

Шумарски инспектори и инспектори рада су, према закључку Владе, од децембра прошле до априла ове године извршили 537 контрола рада пилана, а у 171 случају откривене су неправилности у раду.

Љубојевић каже да је проблем нелегалног рада у овој области посебно изражен у регији Источног Сарајева, на Сокоцу и Палама, гдје су неке контроле инспектори вршили, уз асистенцију полиције, а било је и вербалних пријетњи инспекторима.

Током контроле пилана, четири постројења су запечаћена, донесено је 137 рјешења о отклањању неправилности, у 19 случајева одузето је 151,7 метара кубних дрвних сортимената, чија је вриједност 13.963 КМ.

Изречено је 56 прекршајних налога чија је вриједност 72.969 КМ.

Шумарска инспекција је за седам мјесеци ове године извршила 1.259 контрола, а у 372 случаја утврђене су разне неправилности које се односе на недовољан број радника, на случајеве гдје радници нису квалификовани за руковаоце одређеним механизованим средствима, непосједовање употребних дозвола за постојећа механизована средства и невођење дневника за извођење радова.

Неправилности су утврђене и када је ријеч о реализацији извођачких пројеката, прекорачењу етата, у одјелима након сјече није извршен технички пријем извршених радова, уочени су и случајеви погрешног класирања шумских дрвних сортимената.

Субјектима контроле издато је 276 рјешења за отклањање неправилности, у 33 случаја изречена је мјера одузимања, а у 20 случајева мјера забране.

У овом периоду контролисани су и извођачи радова из другог ентитета који нису посједовали одговарајуће лиценце, те им је наложено да свој рад ускладе са Правилником Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *