Суд уважио жалбу Словеније, девизна штедња још далеко од БиХ

Европски суд за људска права у Стразбуру објавио је да је прихватио жалбу Словеније на првостепену пресуду, којом је проглашена одговорном за стару девизну штедњу Љубљанске банке Сарајево. Стога ће о том случају одлучивати Велико вијеће Суда, објавила је Словенска новинска агенција. У новембру 2012. Словенији је наложено да држављанима Босне и Херцеговине Емини Алишић […]

среда, март 20, 2013 / 15:11

Европски суд за људска права у Стразбуру објавио је да је прихватио жалбу Словеније на првостепену пресуду, којом је проглашена одговорном за стару девизну штедњу Љубљанске банке Сарајево.

Стога ће о том случају одлучивати Велико вијеће Суда, објавила је Словенска новинска агенција.

У новембру 2012. Словенији је наложено да држављанима Босне и Херцеговине Емини Алишић и Азизу Саџак исплати по 4.000 евра одштете.

Осим тога, Суд је од Словеније затражио да у року од шест мјесеци од пресуде прихвати системске мјере за исплату више од 8.000 сличних случајева штедиша у БиХ.

За подношење жалбе Словенија се одлучила због правних разлога, али и због "мањкавости" из неправоснажне пресуде ", која је поново отворила нека већ ријешена питања након распада некадашње Југославије", написали су у заједничкој изјави поводом подношења жалбе у фебруару словенско Министарство спољних послова и Министарство финансија.

У изјави су, такође, навели да првостепена пресуда у случају 2 штедиша Љубљанске банке Сарајево има "озбиљне политичке импликације за процес сарадње на западном Балкану", те да се њоме угрожава спровођење споразума о сукцесији држава бивше Југославије, према којем би свака држава требало да исплати старе девизне штедише према територијалном принципу.

Словенија је у жалбеном поступку успјела доказати да првостепена одлука Суда, којом је за потраживања оштећених штедиша одговорност пребачена на Словенију, одудара од досадашње праксе у пресудама Европског суда за људска права.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *