Суд одобрио стечај Робних резерви РС

Окружни привредни суд у Бањалуци прихватио је приједлог предстечајне управнице и отворио стечај у јавном предузећу „Робне резерве РС“, сазнаје пословни портал Капитал.

уторак, јул 18, 2017 / 00:20

Рјешење Окружног привреденог суда донесено је данас, а за стечајну управницу именована је досадашња предстечајна управница Доста Бараковић.

Бараковићева је прошле седмице на рочишту за утврђивање услова за отварање стечаја у Робним резервама предложила да се стечај отвори наводећи да је предузеће презадужено и да нема никаквих могућности да настави са радом.

Она је изнијела податак да је губитак Робних резерви за девет милиона КМ већи од капитала, да предузеће не измирује обавезе према добављачима у року дужем од 60 дана, не исплаћује плате радницима, те да су му рачуни блокирани од јануара.

„Обавезе предузећа износе 34 милиона КМ, доспјеле су на наплату и оне су за око 18 милиона веће од текуће имовине којом предузеће располаже“, рекла је Бараковићева.

Поред тога сва имовина Робних резерви, осим оне у Модричи, је под хипотеком у корист Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Директор Робних резерви РС Мирко Марчета 9. марта ове године поднио је приједлог Окружном привредном суду у Бањалуци за покретање стечаја у овом предузећу које већ годинама грца у проблемима. Истовремено, и министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић рекао је да је и Влада РС дала сагласност за покретање стечаја.

Да ствари у Робним резервама РС нису сјајне и да предузећу пријети стечај упозорила је још крајем прошле године Главна служба за ревизију јавног сектора РС. Ревизори су, након што су контролисали финансијске књиге, навели да је пословање предузећа неизвјесно и да је отворена и могућност за ликвидацију и стечај.

Робне резерве су од ревизора за 2015. годину добиле негативно мишљење након што је утврђено да су завршиле у минусу од 2,8 милиона КМ, док су потраживања од Министарства финансија РС на основу испоручене робе за помоћ становништву угроженом поплавама исказана у износу већем за 965.422 КМ.

Такође, утврђено је да Робне резерве нису извршиле процјену и исправку потраживања од предузећа “Фармланд” из Нове Тополе код Градишке у износу од 1,5 милиона.

Ревизори су истакли да “Фармланд” не посједује ниједно грло које задовољава карактеристике предвиђене уговором између два предузећа. Робне резерве од “Фармланда” потражују 581 грло.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *