Створено антитијело које напада 99 одсто сојева ХИВ вируса

Научници су дизајнирали антитијело које напада 99 одсто сојева ХИВ вируса и може да спријечи инфекцију код сисара.

петак, септембар 22, 2017 / 11:34

Антитијело је стварано на тај начин да напада три критична дијела вируса, што отежава ХИВ вирусу да се одупре његовим ефектима.

Истраживање је рађено у сарадњи америчког Националног института здравља и фармацеутске компаније “Санофи”. Тестови на људима почеће наредне године како би се видјело да ли антитијело може да спријечи или лијечи инфекцију, наводи Би-Би-Си.

Људско тијело присиљено је да се бори против ХИВ вируса због невјероватне способности овог вируса да мутира и да се мијења.

Три облика ХИВ-а, или три соја, код једног пацијента могу да се пореде са онима код грипа, тако да се имуни систем бори са огромним бројем сојева.

Међутим, након вишегодишње инфекције, код малог броја пацијената развије се моћно оружје названо “широко неутралишућа антитијела”, које напада базу вируса и може да уништи велики број сојева ХИВ-а.

Научници покушавају да користе ова антитијела као начин лијечења ХИВ-а или да спријече саму инфекцију.

У истраживању, које је објављено у часопису “Сајенс”, комбинују се три таква антитијела у једно моћно “антитијело тространог ефекта”.

У експериментима који су вршени на 24 мајмуна утврђено је да ниједна животиња којој је дато антитијело није развила инфекцију приликом каснијег убризгавања вируса ХИВ-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *