Студенти из дијаспоре на пракси у РС

Министарство просвјете и културе Републике Српске позвало је данас студенте из дијаспоре да у љетној пракси од 15. јула до 15. августа наредне године учествују у раду компанија у Српској, преносе агенције. Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да ће 25 студената моћи да буде на пракси у 21 привредном друштву […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 16:48

Министарство просвјете и културе Републике Српске позвало је данас студенте из дијаспоре да у љетној пракси од 15. јула до 15. августа наредне године учествују у раду компанија у Српској, преносе агенције.

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да ће 25 студената моћи да буде на пракси у 21 привредном друштву Српске.

Касиповић је на конференцији за новинаре рекао да се позив, који је отворен до 31. јануара 2013. године, односи на студенте држављане Републике Српске који се тренутно школују у иностранству.

За обављање праксе могу аплицирати студенти који се тренутно налазе на основним, постдипломским студијама или на специјализацији у иностранству (земље чланице ЕУ, Сјеверна Америка, Јужна Америка, Канада, Аустралија, Азија), те да су током студија показали значајне резултате.

Касиповић је напоменуо да ће доказати документацијом коју ће доставити уз пријаву.

Избор студента врши послодавац на основу квалификација студента.

– Након затварања јавног позива, пријаве заинтересованих кандидата Министарство доставља привредним друштвима, према приоритетима које је студент навео у пријавном обрасцу – рекао је Касиповић.

Он је истакао да ће списак одабраних студената бити објављен најкасније до 20. фебруара 2013. године на интернет презентацијама организатора и партнера у пројекту.

Касиповић је истакао да је циљ пројекта “Љетна пракса за студенте из дијаспоре у компанијама у Републици Српској” да се будући стручњаци подстакну да знања која стичу на високошколским установама у иностранству примијене у привредним друштвима у Српској.

Обављање љетне праксе обезбијеђено је у компанијама “Телеком Српске”, Бањалучка берза, “Делезе група”, “Оптима група”, Балкан инвестмент банка, Микрофин осигурање, Микрофин банка, “Интеграл инжењеринг”, те “Ланако”.

Обезбијеђено је обављање праксе и у предузећу “Санино Дервента”, Здравствено-туристичком центру Бања “Врућица”, затим у Бањи “Дворови”, “Електро-Добоју”, Предузећу за поштански саобраћај Републике Српске, предузећима “Летрика” Лакташи, “Орао” из Бијељине, “Адвантис брокер”, “Артинг инвест”, “ГМП компани”, “Витинка” Козлук и Предшколска установа Маслачак.

Координатор пројекта Јелена Злојутро рекла је да су компаније изразиле интересовање за профилима студената, углавном, економских наука, правних, електротехничких, информационих технологија, затим психологије, педагогије, архитектуре и грађевинарства.

Интересовање је исказано и за студентима маркетинга, текстилне индустрије, саобраћајног и машинског факултета, туризма, хотелијерства и дизајна.

– Све детаље у вези са понуђеним праксама за 2013. годину, информације о привредним друштву, опис пракси и профил студента који одговара пракси, може се наћи у документу жопис праксиж на сајту Владе Српске – истакла је Злојутро.

Она је напоменула да студент током праксе сам сноси трошкове пута и исхране и за вријеме праксе ради волонтерски, осим у случајевима ако послодавац другачије одлучи.

Позив за љетну праксу Министарство просвјете и културе Републике Српске упутило је у сарадњи са Привредном комором Републике Српске, републичком Агенцијом за развој малих и средњих предузећа, Агенцијом “Спектар” и Организацијом српских студената у иностранству.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *