Стручњци тврде: Трећина тумора дојке лечи се беспотребно

Једна од три жене са раком дојке који је откривен мамографом лијечи се непотребно јер скрининг тест открива туморе који се тако споро развијају да су суштински безопасни, тврди се у данској студији објављеној у Анали интерне медицине (Annals of Internal Medicine).

среда, јануар 11, 2017 / 15:47

Једна од три жене са раком дојке који је откривен мамографом лијечи се непотребно јер скрининг тест открива туморе који се тако споро развијају да су суштински безопасни, тврди се у данској студији објављеној у Анали интерне медицине (Annals of Internal Medicine).

Студија је покренула контроверзе које прате тврдње када и које врсте рака дојке треба лијечити. Она је покренула и могућност која нам се не допада, а то је да постоје жене које вјерују да им је мамограф спасао живот, али су у ствари, претрпиле озбиљну штету до које су довели агресивни приступи лијечења, операција, зрачење и чак хемотерапија, која је била беспотребна, каже др Отис Браули, руководилац са Америчког онколошког друштва који је написао уводник за ову студију.

Истраживачи све чешће тврде да није сваки рак дојке подједнаког ризика, чак и кад изгледају исто испод микроскопа, тврди Браули. Док се неки рани тумори заиста претворе у смртоносна чудовишта, други престану да расту или се чак смање. Али, претпоставка да све мале лезије дојке имају потенцијал да се претворе у смртоносни рак, слична је "расном профилисању", каже Браули.

"Лијечећи све канцере које уочимо, заиста спасавамо неке животе", каже он. "Али, ми такође "лијечимо" неке жене којима то није потребно."

Иако стручњаци већ дуго времена воде полемику око ризика "претјераног лијечења", релативно мали број жена који оде на скрининг је свјесно ове дебате.

Стручњаци са Америчког колеџа за радиологију кажу да заиста постоје неке жене које су лијечене непотребно, али тврде да је тај проблем мање раширен него што то тврде нове студије из Данске. Једна друга студија из Данске процјењује да то "претјерано лијечење" постоји код 2,3 процента пацијенткиња. У првој, контроверзној студији, дански истраживачи добили су проценат рака дојке који је наводно непотребно лијечен тако што су поредили број оних у раној фази и напредних тумора дојке прије и после од увођења националног скрининг програма.

Ако је пројекција тачна, број малих, изљечивих тумора дојке требало је да се увећа, уз истовремено смањује броја великих тумора за око исти износ. Мамографија је у Данској, међутим, откривала је много више малих тумора дојке, оних у јако раној фази, како је објаснила коаутор студије др Карстен Јоргенсен, док број оних напредних тумора није опао.

Љекари, међутим, не могу дефинитивно да кажу које туморе дојке треба игнорисати. Због тога што то нико са сигурношћу не може да каже, све врсте рака лијече се свим средствима из опреза и због тога се догоди и да понекад претјерују.

"Број таквих случајева је заиста мали", каже др Дебра Монтићоло са Америчког колеџа за радиологију. "Овакви чланци нису уопште од велике помоћи", каже она, алудирајући на објављену студију, јер остављају жене у конфузији како треба лијечити рак дојке.

Ипак, треба знати да је мамографија раним скринингом смањила ризик смртности од рака дојке за 25 процената, на укупо 31 проценат жена старости од 40 до 69 године.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *