Стрмоглав пад кредитног рејтинга ЕУ

Агенција за кредитни рејтинг „Мудис“ смањила је изгледе за кредитни статус ЕУ са „троструког А“ на „негативан“ и упозорава да би рејтинг могао бити додатно умањен. У саопштењу се наводи да се овај поступак огледа у негативним изгледима за рејтинге у земљама, које дају кључан допринос буџету ЕУ. Почетком године, "Мудис" је на рејтинге Њемачке, […]

уторак, септембар 4, 2012 / 08:07

Агенција за кредитни рејтинг „Мудис“ смањила је изгледе за кредитни статус ЕУ са „троструког А“ на „негативан“ и упозорава да би рејтинг могао бити додатно умањен.

У саопштењу се наводи да се овај поступак огледа у негативним изгледима за рејтинге у земљама, које дају кључан допринос буџету ЕУ.

Почетком године, "Мудис" је на рејтинге Њемачке, Француске, Холандије и Велике Британије ставио негативне изгледе.

Агенција истиче да су све ове земље изложене дужничкој кризи у региону што је утицало на њихов кредитни статус.

"Мудис" наводи да ће у случају "ванредне стресне ситуације" све чланице са статусом "троструко А минус", највјероватније испуњавати сопствене дужничке обавезе и неће као приоритет имати подршку европском блоку.

У саопштењу се додаје да уколико чланице са статусом "троструко А минус" банкротирају због сопствених дужничких обавеза, то ће највјеворатније бити због позајмица за подршку дуговања ЕУ и тиме ће се, вјероватно утицати и на резерве готовине европског блока.

"Стога, с разлогом се може претпоставити да кредитна вриједност ЕУ треба да се креће у складу са вриједности њених најјачих чланица", истиче агенција.

Њемачка, Француска, Холандија и Велика Британија заједно дају допринос од 45 одсто буџетског прихода ЕУ.

"Мудис" упозорава да би евентуално смањење кредитног рејтинга наведених земаља могло имати домино ефект на рејтинг ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *