Странка Ангеле Меркел добија на популарности

Конзервативна Хришћанско-демократска унија /ЦДУ/, коју предводи њемачки канцелар Ангела Меркел, достигла је највећу популарност у посљедњих седам година, али неће моћи да очува владајућу коалицију десног центра због великог пада партнерске Странке слободних демократа /ФДП/, показују резултати нове анкете. Истраживање агенције Форса показало је, девет мјесеци прије избора, да ЦДУ и њена сестринска странка из […]

среда, децембар 26, 2012 / 13:58

Конзервативна Хришћанско-демократска унија /ЦДУ/, коју предводи њемачки канцелар Ангела Меркел, достигла је највећу популарност у посљедњих седам година, али неће моћи да очува владајућу коалицију десног центра због великог пада партнерске Странке слободних демократа /ФДП/, показују резултати нове анкете.

Истраживање агенције Форса показало је, девет мјесеци прије избора, да ЦДУ и њена сестринска странка из Баварије, Хришћанска социјална унија /ЦСУ/, заједно имају подршку 41 одсто грађана, што је највише од марта 2006. године.

Проблем је рејтинг коалиционог савезника ФДП, који је пао на четири процента у седмичној анкети телевизије РТЛ и магазина "Штерн". Да би странка ушла у њемачки парламент, мора да пређе цензус од пет одсто гласова.

Опозициона Социјал-демократска партија /СПД/ и њена савезничка Странка зелених ослабили су за један проценат и заједно имају подршку 40 одсто грађана. СПД је стабилна на 27 одсто, а зелени су ослабили на 13 одсто. Рејтинг странке Љевица стабилан је на осам одсто.

У овом тренутку ни коалиција десног центра Ангеле Меркел, нити савез лијево оријентисаних партија не би освојили већину у парламенту, пренио је Ројтерс.

Политички аналитичари вјерују да ће послије сљедећих избора бити створена велика коалиција конзервативаца и СПД. Ова коалиција већ је управљала Њемачком од 2005. до 2009. године. Могућа је и коалиција конзервативаца и зелених.

Њемачки гласачи генерално су задовољни радом Меркелине коалиције у вријеме трајања дужничке кризе у еврозони.

Њемачка економија је у релативно добром стању, захваљујући снажном извозу индустријских производа, а стопа незапослености је стабилна на нивоу од 6,9 одсто, што је близу најнижег резултата у посљедњих скоро 20 година.

ЦДУ је показала висок степен јединства на годишњем конгресу прије три седмице. Меркел је изабрана за предсједника странке са 97,9 одсто гласова "за", што јој је био најбољи резултат од када је преузела руковођење партијом прије 12 година. Она ће на крилима те подршке покушати да освоји трећи канцеларски мандат.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *