Странци купују некретнине у Грчкој

Страни држављани, међу којима и Срби, су на вијест о могућем банкроту Грчке, почели активно да купују некретнине у тој земљи. Највеће интересовање показују Кинези, а ни Руси не заостају много за њима. Тројку лидера најактивнијих купаца закључују Бугари и Срби, наводи Обшћаја газета. Некретнине у Грчкој би могле да падну још 30 одсто у […]

недеља, јул 5, 2015 / 14:06

Страни држављани, међу којима и Срби, су на вијест о могућем банкроту Грчке, почели активно да купују некретнине у тој земљи.

Највеће интересовање показују Кинези, а ни Руси не заостају много за њима. Тројку лидера најактивнијих купаца закључују Бугари и Срби, наводи Обшћаја газета.

Некретнине у Грчкој би могле да падну још 30 одсто у случају банкрота. А ако земља изађе из Европске уније то ће додатно одвратити и Русе, који све чешће бирају куће у Грчкој због могућности да добију држављанство, пише Газета.ру.

Вриједност стамбених некретнина у Грчкој пада већ неколико година.

У 2013. години пала је 10 одсто, прошле године у просјеку 7,5 одсто, а од почетка ове године 4,5 одсто у односу на исти период прошле године, указују стручњаци.

Имајући у виду да су се Руси средином прошле године охладили од некретнина у одмаралиштима, међу тим и од куповине „друге викендице“, објекти у Грчкој су, заједно са локацијама у Бугарској, Шпанији и Црној Гори, доживјели пад потражње купаца из Русије, рекао је оснивач компаније Индриксонс који управља инвестицијама у некретнине Игор Индриксонс.

Руси заинтересовани за некретнине у Грчкој купују их углавном за личну употребу или издавање, наводи Газета.ру.

Најбоље се, међу руским купцима, котирају Халкидики, Солун, Атина, острва Крит и Крф, док елитне некретнине Руси траже на Санторинију, Пелопонезу, Миконосу, каже руководилац одељења страних некретнина Најт Франк (Книгхт Франк) Марина Кузмина.

Она је истакла да посљедњих мјесеци клијенти траже некретнине од 250.000 до милион евра, на основу којих могу да добију грчко држављанство. Исто као и у периоду од 2010. до 2013. године било је захтјева и за виле од пет милиона до десет милиона евра, додала је она.

Директор локалне компаније Грекдом Димитрос Пападопулос указује да од десет заинтересованих купује само један, а остали изнајмљују куће. И он је примјетио да се све чешће куповине реализују у циљу добијања држављанства, односно, за најмање 250.000 евра.

Према подацима Најт Франк, које преноси Газета.ру, Грчка не улази у топ 10 дестинација за купце који траже имовину изнад милион евра. За њих су интересантније Француска, Италија, Кипар и Шпанија.

С тачке гледишта инвестиција грчко тржиште стамбених некретнина већ дуже вријеме не нуди добит, указује Игор Индриксонс.

Уз скромну профитабилност од 2,7 до 4,2 одсто и неповољну економску ситуацију улагање у локалне некретнине може да постане катастрофа, каже он.

Стручњаци указују да је већина инвеститора већ прије неколико година одустала од улагања у грчко тржиште, очекујући да земља неће моћи да покрије јавни дуг.

„Али ту кризу желе да искористе Руси који купују некретнине за личну употребу, јер ако већ постоји додатни новац, зашто га не уложити тамо гдје је тренутно најповољније„, наводи Индриксонс.

Према подацима Индриксонс.ру, викендица на Атици од 90 квадрата кошта у просјеку 70.000 евра, вила на Касандри површине 70 квадрата изађе 90.000 евра, а традиционална камена вила на Јонским острвима од 165 квадрата око 110.000 евра. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *