Страна улагања за повећање конкурентности

Свјетска банка вјерује у потенцијале југоисточне Европе, а страна улагања могу играти кључну улогу у повећавању конкурентности региона, рекао је данас у Сарајеву шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели. Обраћајући се присутнима другог дана "Сарајево бизнис форума 2011", Мантованели је истакао да је једини начин да се напредује у у југоисточној Европи дијалог […]

четвртак, април 7, 2011 / 12:53

Свјетска банка вјерује у потенцијале југоисточне Европе, а страна улагања могу играти кључну улогу у повећавању конкурентности региона, рекао је данас у Сарајеву шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели.

Обраћајући се присутнима другог дана "Сарајево бизнис форума 2011", Мантованели је истакао да је једини начин да се напредује у у југоисточној Европи дијалог влада, те посредством приватног сектора.

"Предност овог региона је у географском положају, јер је близу свим чланицама ЕУ, међутим потребно је унаприједити вјештине, те цијену радне снаге, која је доста ниска. Треба се задржати на тим вјештинама, јер су захтјеви за њима све већи, тако да их треба константно унапређивати", нагласио је Мантованели.

Он је истакао да власти овог региона треба да посвете пажњу новој генерацији вјештина – вјештина које су флексибилне, које омогућавају радницима да се могу лагано пребацивати из једног у други сектор.

Према његовим ријечима, пословање у земљама западног Балкана још је отежано, мада све оне раде на томе да се ти недостаци смање, а исти случај је и са њиховом конкурентношћу, која може одиграти кључну улогу за развој земље.

Мантованели је истакао да се како у БиХ, тако и у цијелом региону бизнис суочава са препрекама, које се односе на добијање грађевинских дозвола, велики број корака у концепту пореске политике, као и обиму пореза.

Он је подсјетио да ће Свјетска банка у наредних четири до пет година финансирати пројекат у вези са пловношћу ријеке Саве, што је битно за БиХ, Србију, Хрватску, тако што ће се радити на проширњу њеног корита. "Овај регион има потенцијал у енергетици, дрвној индустрији, пољопривреди… што би требало да буде привлачно за стране инвеститоре", додао је Мантованели.

Говорећи о предностима улагања у БиХ, представница Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ Мајда Бећировић истакла је да БиХ има врло повољну легислативу, пореску и царинску политику, фонд за стране инвестиције, да је њена валута стабилна, а девизне резерве стабилне, као и банкарски сектор, што земљу чини привлачном за стране улагаче.

Према њеним ријечима, предности улагању у БиХ огледају се и у потписаним споразумима о слободној трговини са многим земљама, као и споразуми о избјегавању двоструког опорезивања са више од 30 држава.

Бећировићева је истакла да страни инвеститор у БиХ може бити власник некретнине, има иста права као и њени грађани, те да је минимални капитал да се оснује фирма типа друштва са ограниченом одговорношћу (ДОО) 2.000 КМ.

"Што се тиче пореског система у БиХ, имамо јединствену ПДВ стопу од 17 одсто, што је најнижа стопа у региону, а порез на приход који плаћају предузећа је само 10 одсто", нагласила је Бећировићева, додајући да у БиХ постоје и иницијативе и пореске олакшице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *