Стижу Турци – да поправе вишеградски ћуприју

Радници турске фирме ЕР-БУ прве радове на санацији моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду почеће 1. априла, потврђено је данас на састанку начелника општине Вишеград Славише Мишковића са представницима Турске развојне агенције „Тика“ и извођача радова. “У нашој фирми су експерти за старе мостове којих смо у Турској реконструисали више од 40. Наше дјело […]

петак, март 15, 2013 / 10:05

Радници турске фирме ЕР-БУ прве радове на санацији моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду почеће 1. априла, потврђено је данас на састанку начелника општине Вишеград Славише Мишковића са представницима Турске развојне агенције „Тика“ и извођача радова.

“У нашој фирми су експерти за старе мостове којих смо у Турској реконструисали више од 40. Наше дјело су и они у Коњицу и Мостару”, рекао је главни инжењер у фирми ЕР-БУ Ал Ихсан Гундуз.

Он је потврдио да ће за рестаурацију Ћуприје на Дрини, грађене од 1571. до 1577. године, бити кориштени изворни грађевински материјали као што је седра из Вишеградске бање гдје је првобитно копана и камен са подручја вишеградске општине.

“Ћуприју ће поправљати исти мајстори који су тај посао радили на мосту преко Неретве у Мостару и оном у Коњицу”, додао је Гундуз.

Директор агенције "Тика" за БиХ Зулкуф Оруч поновио је да је ово највећи пројекат и инвестиција ове агенције у БиХ и додао да ће радови почети на свечан начин, полагањем камена темељца.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је да је данас разговарано о припремним радовима као што су налазишта камена и седре, оснивање градилишта и запошљавање локалног становништва на овом јединственом пројекту у свијету.

Пројекат реконструкције Ћуприје вриједан је 10 милиона КМ, а све трошкове сноси Влада Турске.

Истраживачким радовима утврђено је да је стари мост на Дрини "тешко оболио" и да му је потребна хитна реконструкција.

Преко моста Мехмед паше Соколовића саобраћај је забрање за моторна возила у јуну 2003. године, а на Унескову листу заштићених споменика свјетске баштине стављен је 2007. године.0 КОМЕНТАРА

  1. Јел то свеприсутни Интеграл презаузет, баш ме чуди да се они нису јавили. Ј..*о те, требамо бити захвални Богу што постоје Турци и ала Турци, да нешто направе у овој земљи, да не иде све подобним извођачима који су само стручни да државне паре претворе у ђубре и рушевине (Чемерно, аутопут и АЦ с којег, додуше сада мало ријеђе отпадају стаклићи).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *