Стижу долари из Русије, премијерка планира да затвори дио дуга пољопривредницима

Руски премијер Дмитриј Медведев потписао је указ према којем ће Русија платити БиХ 125 милиона долара на име отплате дијела дуга Совјетског Савеза према СФРЈ.

петак, децембар 23, 2016 / 09:01

Руски премијер Дмитриј Медведев потписао је указ према којем ће Русија платити БиХ 125 милиона долара на име отплате дијела дуга Совјетског Савеза према СФРЈ.

Документ је објављен на званичном веб порталу за информације о законским актима, пренио је ТАСС.

Према нацрту споразума, Русија ће платити 125 милиона долара БиХ, што је дио укупног дуга Совјетског Савеза према Југославији.

Новац ће бити распоређен у омјеру 72,592 милиона Ефбиху, 36,296 милиона Републици Српској, 12,516 милиона за органе власти БиХ, и 3,755 милиона за Брчко дистрикт.

Руска федерација је направила изузетак и одлучила да новац исплати у готовини, а обично је сличне случајеве рјешавала компензацијом за друге дугове. БиХ дугује већу суму за гас потрошен током рата него што износи руски дуг, али ентитети нису успјели одредити ко је колико дужан за гас.

Да ће се новцем који стигне из Русије крпити вриштеће рупе у буџету Српске, потврдила је премијерка Цвијановић, која је рекла да ће исплата овогодишњих дугова за подстицаје пољопривредним произвођачима бити приоритет када буду на располагању средства од руског клириншког дуга.

“Ова средства треба да буду уплаћена у наредних неколико седмица, с обзиром на то да након 8. јануара треба да буде потписан споразум између министарстава финансија БиХ и Руске Федерације”, рекла је Цвијановићева новинарима у Народној скупштини.

Према извјештајима медија, министарство пољопривреде Српске мјесецима касни са исплатама пољопривредника, а процјењује се да ће у наредну фискалну годину бити пренесено 35 милиона марака дуга.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *