Штимац: Навијам за Ђоковића, Џеј ми је пријатељ

Селектор репрезентације Хрватске Игор Штимац рекао је у интервјуу „Моцарт спорту“ да нема потребе да фудбалери Србије аплаудирају хрватској химни, како је наредио селектор „орлова“ Синиша Михајловић. "Нема потребе за тим. Према бонтону, не треба да се аплаудира химни. Ствар културе је да се у тишини одслушају химне. Волио бих да се то деси, али […]

субота, децембар 22, 2012 / 11:02

Селектор репрезентације Хрватске Игор Штимац рекао је у интервјуу „Моцарт спорту“ да нема потребе да фудбалери Србије аплаудирају хрватској химни, како је наредио селектор „орлова“ Синиша Михајловић.

"Нема потребе за тим. Према бонтону, не треба да се аплаудира химни. Ствар културе је да се у тишини одслушају химне. Волио бих да се то деси, али тешко је контролисати масу", казао је Штимац, који је затим наставио:

"Са Синишом сам разговарао како бисмо се договорили да пазимо на понашање и изјаве, како тензије не би измакле контроли. Али, како је ово уср… друштво, лоше намјере су пропраћеније од добрих. Некоме је жеља да буде тензија, да некоме падне глава. Али мени није."

Хрватски селектор је истакао да навија за најбољег тенисера Србије, али и свијета Новака Ђоковића.

"Ако играју Роџер Федерер и Ђоковић, навијам за Новака. За њега не навијам једино кад игра са хрватским играчима. Имао сам прилику да га упознам у Умагу, то је изванредан човјек и спортиста", изјавио је Штимац.

Штимац је поново негирао да је звао ослобођене хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача да изведу почетни ударац на мечу квалификација за Свјетско првенство са Србијом.

"То је зла намјера појединаца да нешто што никада није речено пласирају у наслов. Ако кажем да сам добио поруке навијача који желе да генерали изведу почетни ударац, онда је ту све јасно. Нисам неинтелигентан, па да ми се то учини могућим", јасан је Штимац који је казао да долази у Београд:

"У посљедњих седам година био сам бар сто пута у Београду. И даље је све исто, добри изласци, лијепе жене, одличан ноћни провод. Само још у већем обиму у односу на период када сам био у војсци осамдесетих година. Познато је да некада волим да се забавим уз народну музику, са Џејом сам пријатељ и био сам неколико пута на прослави његових рођендана у Београду. А Синана Сакића често послушам уживо."
Неизоставна тема у разговору са Штимцем јесте чувени инцидент са Михајловићем на мечу финала Купа Југославије 1991. године.

"То је био сукоб на терену, чисто фудбалски. У то вријеме били смо млади и недовољно зрели. Не треба се враћати у прошлост. Окренут сам садашњости и будућности, а сигуран сам да је и Синиша. То потенцирају они који би жељели да се понове сличне слике, то им неће успјети", казао је селектор "ватрених".

Штимац се присјетио и Мундијала у Француској 1998, када је Хрватска била трећа на свијету, а сматра да су могли и до финала да је Роберт Просинечки раније ушао у игру.
"Французи су били немоћни, али нисмо имали адекватну реакцију у тренутку када је требало ломити ривала. Управо нам је недостајао играч који би нам донио доминацију на средини терена. А Просинечки је био тај. Не знам шта је Ћиро Блажевић чекао са измјеном", рекао је Штимац и наставио:

"Сјећам се и да је Звонимир Бобан ушао болестан у меч, на полувремену смо схватили да има вирус и температуру. Молио је да остане у свлачионици, чак се и истуширао, али му је Ћиро наредио да игра. Изашли смо из свлачионице, повели и тада је требало увести Просинечког, али то се није догодило."

Познаје Србију

Репрезентација Србије за Игора Штимца није непознаница јер, како каже, редовно прати игре "орлова" на свјетској сцени.

"Не може да буде непознаница селекција за коју играју Александар Коларов, Невен Суботић, Бранислав Ивановић… Гледам утакмице сваки дан и увијек видим нешто ново. Србија је морала да побиједи Шкотску, затим су демолирали Велс, мада је ту ушло све што су фудбалери запуцали. У утакмици са Белгијом је у првих пола сата требало да води 3:0", рекао је Штимац, који није желио да открије слабе тачке "орлова".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *