Стигао и седми приједлог резолуције

Велика Британија и САД синоћ су руској делегацији у Савјету безбједности УН упутиле седми приједлог резолуције о Сребреници. На овакав корак они су се одлучили послије јучерашња три одлагања сједнице на којој је требало да се гласа о резолуцији, а о којој ће се расправљати данас у 16 сати. Према сазнањима, Американци и Британци су, […]

среда, јул 8, 2015 / 09:03

Велика Британија и САД синоћ су руској делегацији у Савјету безбједности УН упутиле седми приједлог резолуције о Сребреници.

На овакав корак они су се одлучили послије јучерашња три одлагања сједнице на којој је требало да се гласа о резолуцији, а о којој ће се расправљати данас у 16 сати.

Према сазнањима, Американци и Британци су, заправо, прерадили дијелове шестог предлога резолуције око којег јуче није било сагласности у том тијелу УН.

Руска делегација прослиједила је најновији приједлог у Москву, гдје се од руског државног врха очекује да се изјасни о томе.

Србија није обавијештена шта у том новом тексту пише.

Савет безбједности УН требало би данас да одржи сједницу о британском предлогу резолуције о Сребреници, након што је јуче два пута одлагана јер је Русија најавила вето.

Сједница би требало да буде одржана у 16.00 часова по средњоевропском времену.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров јуче је обавестио британског колегу да ће Москва ставити вето на приједлог резолуције.

Замјеник амбасадора Русије при УН Петар Иличев оцијенио је да нацрт "ствара подјеле" и да је фокусиран само на "једну страну конфликта".

Кина је предложила да се гласање одложи док не буде постигнут консензус свих чланица Савјета безбједности, те је оцијенила да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности свих народа у БиХ.

Договорен је био и посебан формат за ову расправу – брифинг на којем су своја виђења догађаја у Сребреници требало да представе замјеник шефа УН Јан Елијасон и високи представник УН за људска права принц Зеид.

Да би резолуција била изгласана као обавезујући документ, за њу треба да гласа двотрећинска већина, девет од 15 чланица без уложеног вета сталних земаља – Русије, Кине, Француске, САД и Велике Британије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *