Стефановић: Укидање институција – један од услова за преговоре са ЕУ

Укидање институција Србије на сјеверу Косова један је од формалних услова да ЕУ утврди датум почетка преговора о пријему Србије, изјавио је актуелни шеф српског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић.  "Формални услови за добијање датума почетка преговора са ЕУ и за даљи европски пут Србије су договори са Приштином о електричној енергији […]

петак, август 31, 2012 / 09:05

Укидање институција Србије на сјеверу Косова један је од формалних услова да ЕУ утврди датум почетка преговора о пријему Србије, изјавио је актуелни шеф српског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић.

 "Формални услови за добијање датума почетка преговора са ЕУ и за даљи европски пут Србије су договори са Приштином о електричној енергији и телекомуникацијама, као и укидање наших институција на северу Косова", рекао је Стефановић.

Стефановић је за београдски "Данас" рекао да сумња да ће се ове теме рјешавати у оквиру тенхичког дијалога и да претпоставља да ће, уколико политички разговори почну, теме бити манастири, цркве, сјевер Косова, имовина и права Срба јужно до Ибра.

Он сматра да ће се предсједник Србије Томислав Николић састати са косовском предсједницом Атифете Јахјагом или да ће се премијер Ивица Дачић срести са Хашимом Тачијем, те направити оквирни договор, док ће дијалог водити њихови тимови.

Стефановић, који је и високи финционер опозиционе Демократске странке /ДС/, сматра да је нова Влада Србије почела веома лоше, јер умјесто израде што прецизнијег и реалнијег плана у вези са Косовом "испуцава рециклиране идеје".

Он је као такве навео идеју да Албанци у Србији живе као Нијемци у Белгији, што је, како сматра, било могуће 1992, али не 2012. године, те додао да је сагласан са изјавама представника власти у Србији да Београд чекају "болни уступци".

Стефановић је истакао да нема рока за провођење договорених споразума Београда и Приштине из Брисела.

"Едита Тахири није хтела уопште да разговара ни о екстериторијалности или посебним правима манастира јужно од Ибра, зато што сматра да је то косовска баштина и да су они, цитирам, ‘штитећи манастире показали да су они косовски", рекао је Стефановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *