Стефановић: Не тражимо ништа изван Дејтона

Предсједник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је да Србија никада није тражила нити ће тражити било шта што је изван Дејтонског споразума, чији је гарант, и спремна је да заштити интересе Републике Српске које тај споразум нуди. „Република Србија поштује Дејтонски споразум као једна од држава која је гарант тог споразума и његово спровођење […]

понедељак, август 13, 2012 / 08:17

Предсједник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је да Србија никада није тражила нити ће тражити било шта што је изван Дејтонског споразума, чији је гарант, и спремна је да заштити интересе Републике Српске које тај споразум нуди.

„Република Србија поштује Дејтонски споразум као једна од држава која је гарант тог споразума и његово спровођење у потпуности подржава, као и заштиту свих интереса Републике Српске које тај споразум нуди“, истакао је Стефановић за "Глас Српске".

Стефановић је рекао да очекује да ће данас са предсједником Народне скупштине Републике Српске Игором Радојичићем у Београду разговарати о унапређењу међупарламентарне сарадње и другим аспектима сарадње Србије и Српске.

Он је рекао да му је драго што, послије посјете предсједника Српске Милорада Додика предсједнику Србије Томиславу Николићу, види да се односи Српске и Србије развијају у правом смјеру, као и да се може очекивати унапређење сарадње.

„Иако је чињеница да наше две земље имају изузетно добре односе, сматрам да увек има простора за бољу сарадњу. Надам се ће ти односи бити побољшани, како у економском и културном смислу, тако и у погледу свих заједничких питања која су нам додирне тачке“, рекао је Стефановић.

Он је навео да ће му бити част и задовољство да се одазове позиву одговарајућих институција да посјети Републику Српску, истичући да очекује да сарадња са институцијама Српске буде у интересу српског народа и у корист Србије и Српске.

На питање да ли високи представник у БиХ треба Србији, као потписници Дејтонског споразума, да подноси извјештај о свом раду, он је рекао да Србија никада није тражила нити ће тражити било шта што је изван Дејтонског споразума, чији је гарант.

„Међутим, међусобно поверење и добра сарадња препоручују и чешће и отвореније контакте са свима, па и са високим представником у БиХ. Код нас никада није било препрека за такву, нити било коју другу сарадњу са представницима међународне заједнице у БиХ“, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да национална стратегија за Косово и Метохију, коју припрема предсједник Србије, треба да уважи Устав Србије, чињеничну ситуацију, интересе Србије као и Резолуцију 1244, те нагласио да је потребно политичко јединство које ће омогућити почетак дијалога са косовским Албанцима.

Он је нагласио да је извјесно да Влада Србије и релевантни државни органи имају у плану да се немилосрдно обрачунају са свим видовима корупције и криминала у Србији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *