Становници Росуља у Бањој Луци: Не сјеците нам дрвеће

Грађани бањолучког насеља Росуље јуче су започели потписивање петиције за измјену најављеног Регулационог плана за подручје града у насељима Нова Варош и Росуље. Главна примједба односи се на проширење улице Kраља Петра Другог Карађорђевића, која би требала имати четири траке, а да би се то десило потребно је да се посјеку дрвореди у поменутој улици, […]

четвртак, јун 28, 2012 / 10:19

Грађани бањолучког насеља Росуље јуче су започели потписивање петиције за измјену најављеног Регулационог плана за подручје града у насељима Нова Варош и Росуље.

Главна примједба односи се на проширење улице Kраља Петра Другог Карађорђевића, која би требала имати четири траке, а да би се то десило потребно је да се посјеку дрвореди у поменутој улици, рекао је Тихомир Марчетић, потпредсједник Савјета МЗ Росуље.

Он каже да би према Регулационом плану који је предложен, на том подручју остало 1,5 одсто зеленила, а број становинка (нове зграде) повећао би се два и по до три пута.
То би узроковало многобројне проблеме, а грађани се боје да ће се нарушити њихова средина, начин и квалитет живота.

– Јавни увид у регулациони план треје мјесец дана, а за то вријеме налазе се примједбе. Затим ћемо ми као савјет са својим примједбама изаћи пред локалне органе, како и јесте по процедури – каже Марчетић додајући да су грађани овог насеља већ једном успјели да промијене неколико ставки Регулационог плана, за један други дио насеља.

Становиницима Росуља подршку су пружили шетачи који су дошли на лице мјеста и прошетали цијелом улицом, а касније су запалили свијеће испред бањолучког Окружног тужилаштва, симболично се питајући гдје је правда.0 КОМЕНТАРА

 1. Па то је и Џомбићево насеље, али он има своје властито алетрнативно зеленило ја Јахорину и којекуде изван и око Бањалуке.
  А алеја осуђена на смрт да постане цеста је и „прометница“ неопходна мили радишићу и његовој „будућој грађевини“ у Пицином парку зар не?

 2. Још за вријеме комуниста, Бањалуком је кружила слиједећа прича:

  на сједници скупштине града, делегати су дискутовали о проширењу главне улице (тадашња Улица маршала Тита…наравно)на начин да се посијече дрворед кестенова. Услиједила је жучна дискусија, и на самом крају, јави се један делегат и каже: „јесте, треба посјећи сво дрвеће. Али, на крају, треба оставити само једно“.
  Делегат који се најгласније залагао за сјечу, упути једно изненађено „зашто само једно?“
  „Е, па да тебе објесимо о њега“

  Ето, од мене о овој теми толико.

  Ми и даље шетамо!!!

 3. Е, па, Ника, сада ће опет зајаукати они угожени претњама!
  А ти отишла и даље – са новинара на делегате?

  Ја шетам
  ти шеташ
  ми шетамо
  и сви претимо!
  Због Пициног парка и једног обичног дрвета!

 4. Vide ovih seljaka sa Rosulja. Oni bi drveca i livadetina. E, ne moze. Regulacioni plan je sveto md slovo i ne moze se mijenjati kako razni tipovi hoce.
  Nego, je li sitina da medju banditima vlada epidemija banderafobijusa?

 5. приједор, то се зове епидемија дрвофобујус, односно, авенијофобијус, а можда и шумофобијус, ако се прошири на рурална подручја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *