Станић: Суша у буџету Републике Српске

Члан Главног одбора Српске демократске странке и посланик у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић каже да је суша проузроковала огромне штете у тој области, а да актуелна власт нема одговора на ове проблем, јер је „суша“ и у буџету РС .  "Због поскопљена цијена репроматеријала, које су веће до 40 процената, пољопривредници имају смањену […]

уторак, август 14, 2012 / 07:21

Члан Главног одбора Српске демократске странке и посланик у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић каже да је суша проузроковала огромне штете у тој области, а да актуелна власт нема одговора на ове проблем, јер је „суша“ и у буџету РС .

 "Због поскопљена цијена репроматеријала, које су веће до 40 процената, пољопривредници имају смањену производњу", рекао је Станић, упозоравајући да је посебно тешко стање у производњи млијека, која је смањена за 50 посто и да ће "краве ићи на принудно клање" ако актуелна власт не интервенише у овој области.

"Влада РС се бави сама собом и нема министра пољопривреде, чији је основни задатак да води рачуна о овом проблему. Министар пољопривреде (Мирослав Миловановић) се кандидовао за градоначелника Бијељине, због чега је одсутан са свог основног посла", казао је он.

Наводећи да актуелна власт у РС има веома лош и неодговоран приступ области пољопривреде, Станић је нагласио посебно лоше стање у области подстицајних мјера.

"Највећи дио подстицајних мјера, које би требало да буду инвестиционе, утроше људи који се уопште не баве пољопривредном производњом", истакао је Станић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, највећи дио новца планираног за подстицаје у пољопривреди завршава код припадника или истомишљеника владајућег СНСД-а, који се уопште не баве пољопривредом.

Станић је још упозорио да ће у наредном периоду расти цијена хране, посебно због чињенице да је суша већ донијела огромне штете и угрозила јесењу жетву.

"Суша је однијела данак и штета на кукурузу у РС је између 40 и 50 процената", навео је он, упозоравајући да ће у наредном период цијене пшенице и кукуруза порасти за 20 процената.

Осим у пољопривреди, додао је он, суша влада и у буџету РС, наводећи да ни након годину дана пољопривредницима нису исплаћене одређене врсте подстицаја, што је пољопривреднике довело у веома тешку ситуацију.

Коментаришући стање у пољопривреди, Станић је рекао да ће Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ РС) доживјети судбину београдске Агробанке, чији су челници недавно ухапшени у Србији.

"Живи били па видјели – потпуно идентично ће завршити судбина ИРБ РС-а, јер се средства дају без адекватног обезбјеђења. Чак и тамо гдје постоји адекватно обезбјеђење, има много субјеката који објективно не могу враћати кредит ИРБ-у нити њихова средства и имовина могу да обезбиједе покриће дуга", рекао је Станић.

Он је даље рекао да располаже поузданим информацијама да је у Бањалуци била успостављена служба Агробанке за РС, у којој је било запослено 15 радника, међу којима и пашеног предсједника Владе РС-а Александра Џомбића.

"Сва та прича личи на ону о Аеродрому у Требињу, којег никада неће бити, разним аутопутевима… Суштина владајуће елите је следећа – по сваку цијену одржати се на власти и није важно колико превара и колико обмана", нагласио је Станић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *