Станари: Голићева пустила електрану у привремени рад

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас дозволу за пробни рад и привремену употребу на годину дана Термоелектрани „Станари“, инсталисане снаге 300 мегавата, са објектима који чине техничку и функционалну цјелину.

субота, мај 21, 2016 / 17:08

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас дозволу за пробни рад и привремену употребу на годину дана Термоелектрани „Станари“, инсталисане снаге 300 мегавата, са објектима који чине техничку и функционалну цјелину.

Голићева је рекла да се овим документом потврђује да су сви радови изведени са планском, пројектном и техничком документацијом и да су испоштоване све мјере заштите животне средине у складу са директивама ЕУ.

Она је навела да ће по истеку привремене, уколико не буде недостатака, бити издата и трајна дозвола за рад.

"У свим фазама пројектовања, изградње и надзора технолошке цјелине за коју је издата дозвола за пробни рад и употребу учествовало је више од 20 домаћих правних лица", рекла је Голићева у Станарима, гдје је присуствовала прослави поводом обиљежавања Дана компаније "ЕФТ – Рудник и Термоелектрана Станари".

Она је изразила задовољство што је, након три године од полагања камена темељца Термоелектране у Станарима, изграђен овај термоенергетски објекат.

У пројекат поновног покретања рудника лигнита у Станарима и изградње модерне термоелектране, ЕФТ је уложио око 560 милиона евра, што представља највећу инвестицију у енергетски сектор у БиХ, још од распада Југославије.

Голићева је навела да је компанија ЕФТ од 2005. године, од када послује у Српској, на рачун јавних прихода буџета Републике Српске и општине Станари уплатила више од 100 милиона КМ, а квартално ће на име концесионих надоканада исплаћивати 1,5 милиона КМ.

Када је ријеч о заштити животне средине, Голићева каже да је у Термоелектрани "Станари" примијењена технологија која је јединствена у ширем окружењу и која гарантује да ће утицаји на животну средину бити минимални, а емисије загађујућих гасова у граничним вриједностима прописаним ЕУ директивама.

Голићева је подсјетила да је ова компанија преузела 274 радника од старог рудника, те да у овом тренутку у Руднику и Термоелектрани Станари ради 660 лица.

По конкурсу који је раписан 1. јануара биће примљено још 40 радника, тако да ће укупан број запослених бити 700. У наредном периоду планирано је да буде запослено 850 радника, а са почетком рада површинског копа Остружња у овом систему биће запослено укупно 950 радника.

Голићева је навела да просјечна плата у овој компанији износи 1.247 КМ и за 50 одсто је већа од просјечне републичке плате.

Предсједник "ЕФТ групе" Вук Хамовић рекла је да ће Термоелектрана од идуће седмице радити у пуном капацитету, али да ће до издавања коначне употребне дозволе услиједити свакодневна тестирања, контроле и оптимизације.

Хамовић каже да је електрична енергија првенствено намјењена за извоз, али да ће нешто остајати и на овом простору уколико се нађу потрошачи.

Начелник општине Станари Душан Панић рекао је да компанија "ЕФТ – Рудник и Термоелектрана Станари" представља окосницу развоја ове локалне заједнице и предуслов за будуће пројекте.

Инвеститор изградње Термоелектране "Станари" је "ЕФТ група", а извођач радова је корпорација "Донгфанг електрик" из Кине. Ријеч је о једној од највећих инвестиција у енергетском сектору Републике Српске и БиХ

Прослави поводом обиљежавања Дана компаније "ЕФТ – Рудник и Термоелектрана Станари" присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, посланици у Народној скупштини Српске, представници "Донгфанг електрика", електропривреда из Републике Српске, БиХ, Србије и друге званице.

Под називом "ЕФТ – Рудник и Термоелектрана Станари" предузеће послује од јануара 2008. године. Укупна вриједност пројекта већа је од 560.000.000 евра, што укључује изградњу термоелектране и развој рудника до потребног капацитета.

У мају 2010. године потписан је уговор за изградњу Термоелектране "Станари" са кинеском фирмом "Донгфанг електрик корпорејшн", за шта је кредит од 350.000.000 евра обезбиједила Кинеска развојна банка.

Термоелектрана "Станари" биће капацитета 300 мегавата, са планираном годишњом производњом 2.000 гигават часова и годишњом потрошњом угља од 2,5 милиона тона.

Доказане резерве угља у Станарима су око 108 милиона тона.

Термоелектрана је повезана на преносну мрежу преко далековода Бањалука-Тузла и Укрина-Теслић.

По завршетку изградње, биће прва електрана у југоисточној Европи чији ће рад бити усклађен са технолошким и еко-стандардима ЕУ, због чега нема опасности од загађења добојског подручја и шире околине.

"ЕФТ група" је са Владом Републике Српске потписана три концесиона уговора – за угаљ, воду и термоелектрану, на период од 30 година, уз могућност продужења за додатних 15 година.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *