Шта у ДНС мисле о себи: Наша највећа слабост је коалиција са СНСД

Јасно и гласно треба нагласити ову чињеницу и признати да је републичка власт недовољно спремна да се носи са изазовима који долазе у наредном периоду,и да је у коначници доживјела неуспјех. ТЕКСТ: Блог ДНС општине Србац Велика полемика и оштра политичка конфронтација између различитих друштвених субјеката као и политичких партија које раде и дјелују у […]

среда, март 5, 2014 / 17:13

Јасно и гласно треба нагласити ову чињеницу и признати да је републичка власт недовољно спремна да се носи са изазовима који долазе у наредном периоду,и да је у коначници доживјела неуспјех.

ТЕКСТ: Блог ДНС општине Србац

Велика полемика и оштра политичка конфронтација између различитих друштвених субјеката као и политичких партија које раде и дјелују у Републици Српској води се око једног суштинског питања а оно гласи: “Да ли су у РС потребне корјените и свеобухватне промјене у свим сегментима економског и друштвеног живота или РС може да настави са досадашњим радом и развојем који је води у стабилност и одрживост?“

На ово питање не би требао ни у којем случају да коначан одговор даје политички естаблишмент, био он позициони или опозициони. Одговор првенствено требају и морају да дају незапослени, борци, пензионери, студенти, пољопривредни произвођачи, радници и сви грађани који живе у РС и желе да граде своју бољу и љепшу будућност у њој. Њихов одговор је једини мјеродаван али и прилично предвидљив. Безнадежан и очајан положај у којем се тренутно налазе поменуте категорије јасно наговјештавају да се он мора промијенити јер је нажалост достигао тачку кључања чија врелина може да доведе до несагледивих посљедица за цјелокупно друштво у РС.

Позиција и дјеловање ДНС-а у овим и оваквим условима такође мора да буде стабилизирајућа, и као и сваког пута у интересу најширих друштвених слојева. Таква позиција се може јасно видјети у општини Приједор гдје локалну власт врши ДНС на челу са градоначелником, а уједно и предсједником партије, господином Марком Павићем. Неки примјери дјеловања општинске власти дају одређене путоказе и начине изласка из овог катастрофалног економског и социјалног стања, а они су:

„Приједор као најсвјетлија тачка“ по паду броја незапослених гдје је на почетку 2013. посао тражило 13.157 људи, а у новембру је тај списак сведен на 11.906 или 1.251 мање.

– Испуњење услова (једина општина у РС) за добијање цертификата „Међународни печат“ који је додјељен на Регионалном конгресу „Повољно пословно окружење у Југоисточној Европи“

– Базирање развоја на природним ресурсима који су компаративна предност РС, а у том контексту је и спријечавање сумњиве продаје Рудника жељезне руде “Љубија” Приједор

– Уручивање одговора на петнаест питања која су учесници протеста у Приједору поставили градоначелнику Павићу који је у једном конструктивном дијалогу понудио рјешења за проблеме које муче незадовољне грађане општине Приједор. Такав начин рада градоначелника наишао је на одобравање учесника протеста и допринио је мирном и демократском рјешавању проблема грађана и постао образац за рјешавање будућих конфликтних ситуација.

Наведени примјери показују да основна снага ДНС-а, учвршћен статус треће странке у РС, константан раст бирачког тијела и раст повјерења политици коју води ДНС, искључиво произилази из препознавања интереса грађана на локалним нивоима.

Основна слабост ДНС-а је коалициони однос на нивоу Републике са владајућим коалиционим партнером СНСД-а. Јасно и гласно треба нагласити ову чињеницу и признати да је републичка власт недовољно спремна да се носи са изазовима који долазе у наредном периоду, и да је у коначници доживјела неуспјех. ДНС сноси дио одговорност за тај неуспјех у оном капацитету у којем је учествовао и партиципирао у раду и функционисању тог нивоа власти. Препознати добре и лоше карактеристике властитог рада и понудити грађанима РС да они процијене да ли је све рађено у њиховом интересу, стварно је велики изазов на који је ДНС спреман.

С друге стране, промјена и долазак нове структуре власти на нивоу Републике, уопште не мора да значи да ће доћи и до побољшања економског и социјалног стања за многе категорије које очекују боље сутра и надају се рјешавању властитих проблема који их доводе до неизмјерног очаја и безнађа.

ОО ДНС Србац је већ прошао готово идентичну ситуацију на локалним изборима у Српцу, на којима је подржао промјене и смјену тадашње актуелне општинске власти СНСД-а. Хаос, пустош и огромна задужења која су остала иза катастрофалне владавине СНСД-а, препуштена су и остављена новим властима које покушавају да спасу што се спасти може. Нажалост, резултати рада на том спасавању су јако скромни. Интереси великог броја политичких партија које чине власт, интереси појединаца и група унутар њих и интереси неформалних центара моћи доводе до потпуне парализе функционисања власти у општини Србац. Могући исход на крају би могао бити, поново неуспјех.

Овај примјер из Српца, а слично је и у многим другим општинама, показује да брзих, лаких и једноставних рјешења за насталу ситуацију у којој се налазимо, једноставно нема. У другом случају, примјер из Приједора буди неку нову наду и доноси прве назнаке такозване „директне демократије“. У директној демократији сва се важнија питања која су од интереса за грађане општина, ентитета и републике, а нису дефинисана уставном улогом скупштина и влада, рјешавају путем референдума или плебисцита. Општине имају своје парламенте или скупштине и сваки становник општине има право да гласа на задану тему. То значи да грађани не дозвољавају да их у многим питањима представљају изабрани одборници, већ директно путем својих гласова одлучују о питањима и проблемима која се понајприје тичу њих самих. На овај начин народ може, захваљујући референдумима и иницијативама увијек да поништи или оспори одлуке легитимно изабраних носиоца власти. Вођење рачуна о свакодневном животу и напретку свих структура друштва а не само о политици, требао би бити задатак за све политичке партије, а нарочито се то односи на Демократски народни савез који је већ одавно на том колосјеку.

Питање или дилема са почетка текста у којој се бира између корјенитих промјена или наставка досадашње политике, за ДНС не би требала да буде хамлетовска. Свима је јасно да су промјене незаустављиве и нужне али овог пута морају бити у корист најширих слојева становништва у РС. Прерасподјела друштвеног богаства, или боље речено, друштвеног сиромаштва мора бити поштенија и праведнија. ДНС је спреман за ову врсту промјена и са снагама које су на истим и сличним програмским орјенатцијама жели да почне да гради много бољу, љепшу и срећнију Републику Српску.0 КОМЕНТАРА

  1. DNS pokušava da se opere pred nove izbore.Kao oni nisu ništa krivi za ovo katastrofalno stanje u RS.Treba napomenuti da se ni jedna odluka nije mogla donijeti bez njihovih glasova.Da su ministarstva u Vladi RS kojima upravljaju njihovi kadrovi radila katastrofalno loše,a vrijeme će pokazati da u tom radu ima svega.Ako im je glavna poenta da drže vlast u Prijedoru i navode svoga stranačkog šefa kao pozitivan primjer,onda oni vjerovatno nikada nisu bili u Prijedoru.Pa gospodo draga Prijedor je ekonomski mrtav grad.Sve što je moglo da se upropasti odlično je obavljeno na štetu ovog naroda.Ovdje rade firme čiji većinski kapital je strani pa nisu mogle privatizacijom da se dokusure.Takođe uspješno rade veliki trgovački centri koji kao pijavice isisavaju novac ovih građana i šalju ga u svoje centrale izvan RS.Ovi centri su više radnika ostavili bez posla nego što su zaposlili.Investicija u Prijedoru nema,a na svakom koraku možete viditi poslovne prostore koji zjape prazni i iznajmljuju se.Stanova na prodaju ima ko u priči,ali ko da ih kupi.Više se i ne grade.Ja znam da je stanje u Srpcu još gore,jer mi je dobro poznata situacija u ovom gradu.Zato gospodo iz DNS Srbac prihvatite svoj dio odgovornosti za nastalo stanje u vašem gradu,a vaša stranka u RS.

  2. Svi su vidjeli da brod na čelu sa (SNSD-om) tone, pa sad hoće da se opravdaju i dodvore opoziciji koja raste svakim danom …HTELI TO NEKI PRIZNATI ILI NE PROMJENE ĆE BITI 1000%!!!

  3. Kada se sve sabere i oduzme, kada se emocije slegnu, a razum proradi, svakom ko iole razumije političke procese na ovim prostorima jasno je da niko bez DNS-a neće moći formirati novu Vladu RS u oktobru. Voljeli ih ili ne voljeli, oni rastu, to sva istraživanja pokazuju. Koga oni podrže u oktobru, ako ne budu imali svoje kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, taj će pobijediti. Bio on iz SNSD ili SDS-a. Mada jak lobi u toj stranci zagovara da ne podrže ni jedne ni druge, nego da idu sa svojim kandidatima.
    Zašto rastu, i to je pitanje za analizu…

  4. Uvijek je manji u koaliciji istovremeno i nezadovoljniji. To je prirodno. Zato gospodo, ako mislite da vrijedite više, iziđite na izbore samostalno, pa šta vam bog da.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *