Шта су потенцијали Српске – зна Златан Клокић

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, Златан Клокић присуствовао је данас промоцији привредних потенцијала Српске и сусретима привредника Српске и Србије у оквиру манифестације “Дани Српске у Србији“ у Регионалној привредној комори Суботица.

среда, септембар 20, 2017 / 13:44

У току разговора, министар је изразио задовољство што има прилику да присуствује овако великој манифестацији која се одржава задњих неколико година и која има за циљ да споји вриједности и побољша међусобне односе између Републике Српске и Србије.

“Србија и Република Српска развијају међусобне односе на основу Споразума о специјалним паралелним везама, који омогућава широку сарадњу на разним аспектима. Министарство за економске односе и регионалну сарадњу настоји да ту прилику искористи на најбољи начин и промовише Републику Српску и њене привредне могућности, потенцијале за инвестиције, као и институционалну подршку и заштиту коју пружа инвеститорима, јер Србија представља најзначајнијег спољнотрговинског партнера“, навео је министар.

Министар је истакао да Републике Српска улаже велика средства у развој инфраструктуре која је неопходна за јаку и стабилну привреду. Инвестирају се велика средства у изградњу аутопутева, направили смо планове за нове дионице које ће повезати велике регионалне привредне центре у Републици Српској, а радимо на томе да наше путне правце на најсавременији начин повежемо са Републиком Србијом. Поред тога, поједноставили смо прописе потребне за оснивање фирми, тако да се цјелокупна процедура одвија по тзв. једношалтерском систему, и то за веома кратко вријеме.

Клокић је најавио да ће за два дана потписати споразум о сарадњи између Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске, којим ћемо на још детаљнији начин уредити будуће односе и сарадњу, на добробит наших грађана и привредника.

“Република Српска у складу са својим уставним надлежностима потписује споразуме о сарадњи са регијама, којима прецизно дефинише институционални оквир за сарадњу, подручја од узајамног интереса, те обезбјеђује подршку за провођење одговарајућих активности из тих споразума,“ рекао је Клокић.

Данашњи сусрет привредника представља основу за успостављање сарадње, упознавање са привредним потенцијалима и истакнутим компанијама, као и прилику да позовемо привреднике овог подручја да инвестирају у Републику Српску, која ће их дочекати пријатељски и уз сву неопходну подршку. Министарство за економске односе и регионалну сарадњу и институције Републике Српске ће пружити сваку врсту помоћи заинтересованим инвеститорима и тиме омогућити лакшу реализацију пословних идеја и аранжмана.

Испред Града Суботице састанку су присуствовали Драги Вучковић, начелник Северно- бачког округа, Весна Босанчић, помоћник градоначелника за информисање и послове кабинета и Срђан Самарџић, члан Градског вијећа задужен за област туризма, инвестиције и међународну сарадњу. Испред делегације Владе Републике Српске, поред министра Клокића, састанку су присуствовали Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске и Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *