Шта су обећали,а шта испунули начелници општина?

Модрича има најодговорнијег начелника општине у Републици Српској. Анализа испуњености предизборних обећања начелника на власти у 10 општина у БиХ за мандатни период 2008-2012 каже да Центар Сарајево, Модрича и Вогошћа имају најодговорније начелнике у дејтонској БиХ у актуелном мандату! УГ "Зашто не", у склопу иницијативе "Локални Истиномјер", објавило је Анализу испуњености предизборних обећања начелника […]

среда, септембар 26, 2012 / 08:59

Модрича има најодговорнијег начелника општине у Републици Српској.

Анализа испуњености предизборних обећања начелника на власти у 10 општина у БиХ за мандатни период 2008-2012 каже да Центар Сарајево, Модрича и Вогошћа имају најодговорније начелнике у дејтонској БиХ у актуелном мандату!

УГ "Зашто не", у склопу иницијативе "Локални Истиномјер", објавило је Анализу испуњености предизборних обећања начелника на власти у 10 оптштина у БиХ за мандатни период 2008-2012. Најбоље резултате су оствариле општине Центар Сарајево са 72% испуњених обећања, Вогошћа са 47% и Модрича са 41% испуњених обећања.

Мониторинг је обухватио 1038 обећања из изборних програма у десет општина које су анализиране. Анализиране општине су: Центар Сарајево, Бања Лука, Тузла, Вогошћа, Модрича, Маглај, Грачаница, Љубиње, Босанска Крупа и Цазин. УГ „Зашто не“ је упутило позив свим начелницима општина у БиХ за достављање програма за актуелни мандатни период, те је запримило 9 одговора, међу којима 8 програма, те један одговор од начелника Тузле који је садржао набројана предизборна обећања. Овоме је додана и Бања Лука као најмногољуднија општина у БиХ, те је тако дефинисано 10 општина за анализу. Међу општинама имамо 3 општине у којима СДП има начелника, по двије са начелницима из СДА и СНСД-а, по једну са начелницима из СДС-а и А-СДА, те Босанска Крупа гдје смо имали независног кандидата као начелника.

Највише обећања су дале општине Центар Сарајево (312), Вогошћа(218) и Модрича (133), а ове општине су имале и највећи проценат испуњености обећања, што говори о томе да начелнике ових општина можемо сматрати најодговорнијим начелницима у БиХ у текућем мандату.

Одговорније од других нивоа власти

Осим тога, примјетна је чињеница да општине, у случају да имају предизборне програме, испуњавању истих прилазе много одговорније него виши нивои власти. Уколико поредимо испуњеност програма у анализираним општинама са програмима партија на власти на државном нивоу за мандатни период 2006-2010, видимо да су општински начелници укупно испунили скоро пола својих обећања (46%), док су 5 партија на власти у БиХ у претходном мандату испуниле тек 5% датих обећања.

Када говоримо о областима, највише је заступљена област инфраструктуре са 458 обећања, од којих је и испуњено највише (280), далеко испред области локалне управе са 104, те културе и спорта и пословног окружења са по 98 обећања. Најмање су заступљени образовање са 35, здравство са 25 и млади са 18 обећања. Област младих је и процентуално најмање испуњена, те су испуњена само 3 обећања из ове области.

Бања Лука: Слабо се обећавало

За општину Центар Сарајево било је највише датих обећања – 312. Испуњено је 72% обећања, 12% је дјелимично испуњено, док је само 16% неиспуњених обећања. Највише је заступљена област инфраструктуре, док су остале области заступљене углавном са по неколико обећања. Најмање се програм бавио пољопривредом гдје је дато само једно обећање.

Зас општину Бања Лука, као најмногољуднију општину у Српској, али и цијелој БиХ, има и скоро најмањи број обећања (22), те можемо рећи да је просјек од једног обећања на 10 хиљада становника поражавајући. Испуњено је тек 4 (18%) обећања, и то сва са закашњењем, док је неиспуњених 12 или 55%. Начелник се бавио искључиво инфраструктуром, културом и спортом и пословном климом, док за остале области нису давана обећања.

За општину Тузла смо имали најмање обећања (21), од чега је испуњено 8 или 38%, дјелимично је испуњено 24% или 5 обећања, док је неиспуњено исто тако 8 или 38% обећања. Најзаступљеније у програму су биле области туризма и екологије и инфраструктуре.

За општину Вогошћа смо имали 218 обећања, а испуњено је 48%, дјелимично је испуњено 15%, док је неиспуњених 37% обећања. Највише су се бавили инфраструктуром, локалном управом и културом и спортом. Ова општина је остварила и негативан резултат са највише неутемељених обећања – чак 16 обећања која немају смисла су дата од стране начелника у овој општини.

За општину Модрича смо имали једну од најодговорнијих власти у БиХ у претходном мандату. Имали су 133 обећања, од којих је испуњено 42%, дјелимично испуњено 17%, а неиспуњено 41% обећања. Најзаступљеније области су инфраструктура, пољопривреда и пословна клима, а Модрича има и један од најбалансиранијих програма од свих општина.

За општину Маглај смо имали 75 датих обећања, од којих је испуњено 16 или 21%, дјелимично испуњено 43%, а неиспуњено 36%. Обећања су се највише бавила инфраструктуром и локалном управом.

За општину Грачаница смо имали 52 обећања, од чега је испуњено 23%, 37% обећања је дјелимично испуњено, а 40% неиспуњено. Највише обећања, по 13, је дато из области локалне управе и инфраструктуре.

За општину Љубиње смо имали 27 обећања, а ова општина је имала и најмањи степен испуњености обећања међу анализираним општинама – 11%, док је чак 74% неиспуњених обећања. И начелник у Љубињу је највише пажње поклонио инфраструктури и пословној клими. Треба узети у обзир да је ово једна од 8 општина које су имале и доставиле програме за актуелни мандат.

За општину Босанска Крупа смо имали 28 обећања, од чега је тачно пола или потпуно (28%) или дјелимично (22%) испуњено. Начелник је имао балансиран програм са акцентом на културу и спорт, туризам и екологију и пословну климу.

На крају, за општину Цазин смо имали 104 обећања, од којих су испуњена 22 или 21%, дјелимично испуњених је 27%, а неиспуњених је 52%. Начелник је највише пажње дао туризму и екологији, пословној клими и инфраструктури.

Можемо закључити како за локални ниво власти имамо јако мало програма, али уколико имају програм, онда су много одговорнији од осталих нивоа власти. Иако су све општине које су анализиране углавном оствариле задовољавајући резултат, у сваком случају бољи него остали нивои власти, треба издвојити општине Центар Сарајево, Вогошћу и Модричу, чији су начелници остварили најбоље резултате и који су у претходном мандату били најодговорнији начелници у БиХ по налазима иницијативе „Локални Истиномјер“.0 КОМЕНТАРА

  1. Načelnici opština su veliki kriminalci na koje se kao na loklane nosioce vlasti malo obraća pažnja. A oni su oglavnom bez ikakve kontrole nad sobom, sebi određuju plate, pa neće da je smanje. To sada vidimo, nekom ne pada na pamet da smanjei te plate od 3000 4000 5000 KM i više. A apasolutno ništa ne rade samo se jeftino i isprazno dodvoravaju najneobrazovanijim slojevima kod kojih joh mogu proću njihove laži. Uglavnom sve ugovore za infrastrukturu pogađaju u 4 oka. Ugrađuju se najmanje u svaku infrastrukturu 50%. Zadužili su opštine 2-6 opštinksih bužeta. Opština u kojoj su sve fabrike uništene i gde radnici nemaju posla načelnici imaju po 3000-3500KM plate, pored toga što se ugrađuju 50% u infrastrukturu.
    Na načelnike kriminalce se u ovom društvu ne obraća pažnja tužilaštva.
    Znam načelnika u mojoj opštini, taj SDSovac u prosjeku ustaje oko 10-11h dolazi na posao do podne i provede tu par sati, onda kaže da ide na službeni put a ništa živo ne radi. Narod 60% bez posla od odnih 40% zaposlenih je tri četvrtine radi na državnim jaslama.
    I narod za to glasa. Takvi bahati načalnici dobijaju izbore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *