Шта се све дешава на Данима Српске у Србији

Пети дан манифестације “Дани Српске у Србији“ почео је пријемом у Градској кући, који је градоначелник Милош Вучевић приредио за делегацију Републике Српске на челу са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем.

среда, септембар 20, 2017 / 15:00

У делегацији Народне скупштине били су министри у Влади Републике Српске Драган Богданић и Дане Малешевић, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић. 

            Како је пријем био непосредно пред почетак сусрета министара и привредника Србије и Српске у Регионалној комори Нови Сад, и у Градској кући се највише говорило о привреди и привредној сарадњи Српске и Србије.

            – Ми смо пријатељи и имамо више него блиске односе, међутим желимо да у наредном периоду унапредимо привредну сарадњу, јер су нам потребне јака Република Српска, стабилна Босна и Херцеговина и економски снажна Република Србија, која је гарант стабилности у овом делу Европе – рекао је  Вучевић и додао да, колико је за привреду Града Новог Сада битна Република Српска, потврђују подаци да су за само првих шест мјесеци ове године новосадски привредници извезли робу у вриједности од 71,5 милиона долара, а са територије Републике Српске, односно Босне и Херцеговине, увезена је роба у вриједности 12,5 милиона долара.

– Ми ћемо створити повољан амбијент за непосредну сарадњу привредника. Нас приближавају теме идентитета, језика, културе, о чему је баш на овом месту било речи 4. августа када су ту били председници Вучић и Додик у присуству Патријарха српског, и цео тај корпус треба да прати економска сарадња – истакао је Вучевић.

Захваљујући домаћину на пријему, Чубриловић  је истакао да је привредна сарадња основ за добре односе и на другим важним пољима.

– Срби са једне стране Дрине и Срби с друге стране Дрине то је један народ који веже много шта. Веже га историја, прије свега, али и вјера и култура, језик и све остало. Али, оно што нам је важно у овом тренутку, то је привредно повезивање – рекао је  Чубриловић и додао да је “ова сарадња база за свеукупну сарадњу Српске и Србије“.

– Вјерујем да ће наши привредници појачати међусобну сарадњу, али и да ће се спремити и за трећа тржишта Западног Балкана. Република Српска и Србија треба да буду чувари привредног развоја цијелог региона, чему могу да допринесу и овакви сусрети – нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је новинарима, послије пријема у Градској кући Новог Сада, рекао да привредници из Српске имају прилику да се представе и ојачају  нове, те обнове старе пословне везе.

            У Регионалној привредној комори Нови Сад била је потом промоција привредних потенцијала Републике Српске и сусрет привредника Србије и Српске. Поздравно су се обратили: директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, предсједник Регионалне привредне коморе Нови Сад Оливера Симовић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, а потом је била презентација привредних потенцијала Републике Српске и обраћање предсједника Привредне коморе Бања Лука Горана Рачића. 

У билатералним разговорима привредника учествовали су: Вигмелт Бања Лука,BB Color Лакташи, Colorit Бања Лука, Сингерица лифт Приједор, Comp-AstorНови Град, Гаврановић Приједор, Природно биље Бања Лука, Компанија БокситМилићи, ИАТ Стандард Требиње, Билкон Билећа, Три Бест Бања Лука, Фабрика алатних машина Нови Јелшинград Бања Лука, Exclusive Lingerie Бања Лука,Хемијска индустрија Дестилација Теслић и Армако Прњавор.

            Непосредно након промоције привредних потенцијала Републике Српске и билатералних разговора привредника из Србије и Српске,  директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је медијима Србије и Српске рекао да су сви програми манифестације „Дани Српске у Србији“ успјешно реализовани и да “посебно задовољство представља чињеница да је свуда окупила велики број људи, што је доказ огромне заинтересованости грађана с обје стране Дрине за најбоље могуће односе Српске и Србије“. 

Цицовић је додао да је посебна пажња у оквиру „Дана Српске у Србији“ посвећена јачању привредне сарадње Републике Српске и Србије.

– На најбољи могући начин Новом Саду смо представили привредне потенцијале Српске, што ће, увјерен сам, врло брзо резултирати успостављањем још боље привредне сарадње – истакао је Цицовић.

Он је подсјетио да су јуче у Врању, такође, промовисани привредни потенцијали Српске.

– Били смо у посјети највећим врањанским фабрикама, а у разговорима са привредницима тог града показана је одлучнст за успостављање максимално добре сарадње привреда Српске и Врања – рекао је Цицовић.

Цицовић је рекао да ће „круна“ промоције привредних потенцијала Српске у Србији бити у четвртак, 21. септембра.

– Тог дана у Београду ће бити одржан својеврстан форум за успостављање заједничког оквира за, прије свега, дјеловање Српске и Србије на трећим тржиштима и у региону. Истовремено, на том форуму биће дефинисано конкретно шта је то што нас повезује и на чему убудуће треба још више радити.

            У Новом Саду је синоћ у свечаној сали Матици српске био програм Удружења књижевника Републике Српске. У поетском кругу Републике Српске у Матици српској били су: Ранко Рисојевић, Јованка Стојчиновић Николић, Златко Јурић и Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника. Стиховима српских пјесника из Бање Луке и Добоја аплаудирала је бројна публика, а у сали су били и академик Љубомир Зуковић, потпредсједник Академија наука и умјетности Републике Српске, пјесник Стеван Тонтић и представници завијачних друштава из Новог Сада. Вече поезије из Републике Српске отворио је генерални секретар Матице српске проф. др Ђорђе Ђурић, а колеге из Републике Српске и из Новог Сада, Војводине и Матице српске поздравио је пјесник Душко М. Петровић у име Представништва Републике Српске и директора Представништва г. Млађена Цицовића. Програм у Матици српској зналачки је и у високом стилу водила Исидора Поповић, доктор театрологије.

 

            У Суботици је у Хали спортова “Дудова шума“ финале „Завичајног купа Републике Српске“ у малом фудбалу привукло много љубитеља фудбала, не само оних који редовно прате куп Српске, него и старосједелаца овог древног града. Финале „Завичајног купа Републике Српске” у малом фудбалу у конкуренцији пионира, сениора и ветерана благословио је парох Илија Анђелић, а заједничку молитву са играчима и гостима одржао парох  Звонко Ангелов. Госте је, као домаћин Купа, поздравио Милорад Ћопић, предсједник Завичајне заједнице Република Српска у Суботици.

За титулу побједника купа борили су се побједници четири регионална центра, Новог Сада, Београда, Зрењанина и Суботице, након квалификационих утакмица које су се одигравале током јуна и јула мјесеца. Почетком септембра у Зрењанину су одиграни мечеви четвртфинала и полуфинала, док је Суботици припала част да буде домаћин финалног сусрета Купа Републике Српске.

У првој утакмици на програму снаге су одмјерили најмлађи ученици, пионири екипа „Српска” Београд и „Дрина” Вишеград  са резултатом 0:1. Након њих су играли ветерани гдје је екипа „Борике” Нова Пазова побиједила „Српску ” Београд са 7:2. „Завичајна заједница Република Српска” Суботица тријумфовала је са резултатом 5:2 над екипом „Дрина ривер” из Београда и својила титулу побједника купа у конкуренцији сениора.

Спортској манифестацији „Завичајног купа Републике Српске” присуствовали су Милан Јанићијевић, помоћник министра за омладину и и спорт у Влади Републике Српске, који је је и отворио вечерашње такмичење,  и Борислав Максимовић, сарадник за културу и просвјету у Представништву Републике Српске, као и легенде српског фудбала и бивши играчи који су додијелили медаље играчима и тимовима. Међу гостима је био и Игор Милојевић, генерални секретар Спортског друштва Црвена Звезда.

Послије финала гости и учесници су наставили дружење у ресторану „Спартак” гдје је приређена забава за госте на којој су уручене плакете у знак призања за допринос овом купу: Министарству породице омладине и спорта и Представништву Републике Српске у Србији. Слављу уз Бају Малог Книнџу, које је потрајало до касно у ноћ, придружили су се и представници покрајинске владе Огњен Бјелић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу са својим помоћником Јованом Подрашчанином.

 

            У Крушевцу су глумци Народног позоришта Републике Српске Жељко Еркић, Златан Видовић, Владимир Ђорђевић, Ђорђе Марковић, Наташа Иванчевић, Миљка Брђанин, Сандра  Љубојевић, Данило Керкез, Горан Јокић, Борис Шавија, Рок Радиша, Александар Руњић и Бошко Ђурђевић одиграли, у Крушевачком позоришту представу “Посљедњи мејдан Петра Кочић“, коју је по сценарију Вулета Журића режирао Небојша Брадић.

 

            Позоришта је било и у Смедеревској Паланци гдје је Градско позориште „Јазавац“ из Бање Лука позоришном представом “Цело тело, ту ме боли“ одушевило публику у Културном центру на Тргу хероја. Ову представу, у режији Николе Пејаковића, играли су и бурним аплаузом награђени глумци: Николина Јелисавац, Љубиша Савановић и Велимир Бланић. Пред почетак позоришне представе “Цело тело, ту ме боли“ публику и умјетнике поздравио је председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен, који је уз основне податке о овогодишњој манифестацији „Дани Српске у Србији“ изразио спремност за сарадњу са Представништвом Републике Српске у Србији и нагласио потребу чешћих сусрета ове врсте.

            У Смедеревској Паланци је јуче приређен и пријем код предјседника Скупштине општине Николе Вучена и помоћника предсједника општине Смедеревска Паланка Небојше Павловића за проф. др Чедомира Антића, коаутора књиге “Историја Републике Српске“ (други аутор је проф. др Ненад Кецмановић) која је такође јуче промовисана у Народном музеју Смедеревске Паланке, и Мирка Бајића и Бранка Ковачевића из Представништва Републике Српске у Србији.

 

            У Ужицу су у Градском културном центру Небојша Кундачина, Маја Колунџија Зорое и Милан Никитовић одличном глумом дочарали посљедње дане великог српског пјесника Јована Дучића, толико успјешно да су гледаоци послије представе прилази глумцима, разговарали и захваљивали се на лијепом програму. “Последња песма“ је представа за коју је сценарио написала Анита Панић, а адаптирао и режирао  Марко Мисирача.

 

            Име славног српског пјесника Јована Дучића помињано је и у Народном позоришту “Тоша Јовановић“, у Зрењанину, гдје су гледаоци синоћ слушали и гледали етно програм Културно-умјетничког друштва “Јован Дучић“ из Требиња. Програм је под насловом Херцеговачко сијело  имао пуно и пјесме, и игре, а како је ријеч о углавном младима, полет и снага су узнијели осјећања публике до честих и бурних аплауза.

 

            У згради Симфонијски оркестар у Нишу био је концерт бањалучког Jazz poesy cabaret-а. Свирали су: Небојша Курузовић, пјесник и вокал; Саша Берендика, вокал и Combine у саставу: Милан Савић, клавир; Стефан Тешановић, гитара; Дејан Тркуља, бубњеви; Дејан Ђорђевић, контрабас и Невен Маринковић, саксофон, кларинет.

 

            Промоција књиге др Нелета Карајлића “Фајронт у Сарајеву“ (друго, допуњено издање) било је јуче у Аранђеловцу, у Центру за културу и образовање, гдје је, као и увијек кад је овај умјетник у пиутању, било пуно публике и одушевљеног, радосног аплаудирања. Умјетници Вуле Журић и др Неле Карајлић су тако интересантно говорили о Нелетовој књизи да су многи послије пред Центром причали да просто нису ни осјетили како је брзо прошло више од сат и по времена.

Прије почетка програма присутне је, као домаћин, поздравио Предраг Вјештица, предсједник удружења Срба са Косова и Метохије и Босне и Херцеговине „Наша будућност“ и том приликом додијелио плакету захвалности  Бојану Радовићу, предсједнику општине Аранђеловац – за бригу и помоћ избјеглим и прогнаним српским породицама.

У Културном центру у Бачкој Паланци био је концерт етно групе “Катера“ из Источног Сарајева. Свирали су и пјевали: јереј Видак Вујадиновић, вокал, перкусије, музика; Пеђа Харт, гитара, вокал, аранжман; Лука Новосел, хармоника, клавијатуре; Јована Бојанић, вокал; Јелена Батак, вокал; Сара Марић, вокал и Јелена Вулић, вокал. Чињеница да музички састав “Катера“ изводи и севдалинке публика је примила с посебном пажњом као и информацију да су те пјесме својина свих народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

 

У Београду је у Задужбини Илије М. Коларца, пред пуном салом био књижевни програм “Херцеговачки вијенац“ који је припремила књижевна заједница „Јован Дучић“ из Требиња.  Вече у Коларцу отворила је Ивана Жигон казивањем пјесме „Херцеговина“ пјесника Боже Кијца. Милош Марковић је надахнуто и увјерљиво говорио о духовној традицији, културним, научним и ставралачким остварењима  Херцеговине. У главном дијелу програма учествовали су пјесници из Херцеговине: Новица Телебак – Тени, Радосалв Милошевић из Требиња, Ружица Комар из Билеће, Сретен Видаковић из Гацка, Ђорђе Дабарчић из Невесиња, те Гојко Ђого и  Божидар Глоговац који живе и стварају у Београду, а у срцу им је Херцеговина. Наступе пјесника најављивала је Радмила Поповић, књижевница из Београда. Свака најава била је права лирска минијатура о поезији и пјесницима, надахнута, сугестивна и увјерљива. Књижевно вече завршено је још једним убједљивим наступом Иване Жигон и Пјесмом о Канади Новице Телебака.  Симболика наслова ове књижевне вечери садржана је у наслову пјесничке антологије  Херцеговачки вијенац, коју је приредио професор Гедеон Стајић из Невесиња. Посјетиоци књижевне вечери били су углавном чланови удружења  Херцеговаца у Београду, који су сваки наступ пјесника пратили пажљиво и достојанствено.

У име Представништва Републике Српске у Београду учеснике и посјетиоце поздравио је Коча Говедарица, сарадник Представништва  у припреми и реализацији овог програма. 



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *