Шта се ради у СРНИ?

Нагла смјена генералног директора СРНЕ Стојадина Кнежевића, која је одлуком владе Републике Српске и сједницом Надзорног одбора услиједила рано јутрос, у позадини крије забрињавајуће податке. Чланови Надзорног одбора су до сада имали само двије редовне сједнице иако су на ту функцију изабрани још у фебруару ове године. Јутрос одржана сједница је прелила кап воде у чаши, и […]

петак, август 24, 2012 / 23:47

Нагла смјена генералног директора СРНЕ Стојадина Кнежевића, која је одлуком владе Републике Српске и сједницом Надзорног одбора услиједила рано јутрос, у позадини крије забрињавајуће податке.

Чланови Надзорног одбора су до сада имали само двије редовне сједнице иако су на ту функцију изабрани још у фебруару ове године. Јутрос одржана сједница је прелила кап воде у чаши, и то не што је смијењен Стојадин, већ што је јасно да иза Надзорног одбора стоје структуре којима руководи Биљана Бокић, савјетник у кабинету предсједника Милорада Додика. Њен је брат, Тихомир Кудуз, предсједник Надзорног одбора, а чланови су још Далибор Ђекић, бивши шеф маркетинга Фокуса и Јован Цветковић, коју уско у пословним аранжманима повезују са још једним савјетником предсједника Додика, Пером Симићом, сазнајемо из незваничних извора.

Бивши Надзорни одбор је за ВД главног и одговорног уредника поставио Милицу Џепину још у априлу 2011. године, и од тада је, и поред свих законских прописа, и даље на том мјесту, иако не испуњава основне услове конкурса. Наиме, Милица Џепина, иначе за коју у бањалучким новинарским круговима круже приче да је у одличним везама са Драганом Чавићем, никада у својој новинарској каријери није била ни један дан уредник било чега, каже наш извор из СРНЕ.

Наставља се да је Статутом СРНЕ предвиђено да на том мјесту сједи неко са најмање четири године уредничког стажа. Конкурс након априла прошле године за мјесто ГО уредника никада није више расписан, а Закон предвиђа могућност ВД-а на само два пута по 90 дана. У том НО су сједили Вера Сајић, шеф Бироа владе РС, Јован Цветковић и Синиша Куртеш, контраверзни члан бројних Надзорних одбора. Тај НО је , и поред одлуке владе РС о накнадама у одборима од само 400 КМ, примао од тадашњег директора СРНЕ, Јове Лабуса, дупло већи износ.

Карактеристично за оба НО је да раде искључиво по налозима Биљане Бокић, Пере Симића и Вере Сајић, који су у бројним навратима звали новинаре и уреднике СРНЕ, пријетили или упућивали на начин на који би требало да раде.

Данашњи НО је јутрос донио одлуку о смјени директора Стојадина Кнежевића и упутио исту ка влади РС, која је одлуку о смјени донијела јуче и именовала за ВД ген. Дитректора Јову Лабуса. Бар тако тврде званични извори. Незванично, неколико министара је потврдило да та тачка није ни била на дневном реду сједнице владе. Те тачке нема ни на званичном сајту владе РС.

Стојадин Кнежевић је у бројним приликама тражио писмено од НО да се одрже сједнице, али се то није догађало. Истовремено, ВД ГО уредника је писмено обавјестио да је њено радно мјесто у централи СРНЕ у Бијељини, на шта је она одговорила да има послова сваки дан у влади РС, пријетећи истовремено новинарима СРНЕ да иза ње стоје предсједници из РС. За све ово вријеме, никада није упутила ни једну иницијативу за побољшање рада у агенцији, примајући плату од 1600 КМ, или дупло више од својих новинара.

Ово писмо подржава већина запослених у СРНИ, али још увијек није спремна да се и јавно огласи, управо због чињенице да иза оваквог рада стоје утицајни моћници, који се крију испод капута предсједника Милорада Додика.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *