Шта може трећи блок: Неком шанса, неком задњи воз

Заједнички наступ опозиционих странака, уколико се оствари, био би највећа коалиција у Српској, још од тројца Плавшић, Додик, Радишић. Стално призивано укрупњавање политичке сцене не зависи од воље бирача, или жеље политичара да не збуњују бирачко тијело. Број политичких субјеката увелико зависи од изборног система, који дозвољава, или не дозвољава опстанак мањих политичких субјеката. Подијељеност […]

уторак, март 5, 2013 / 06:02

Заједнички наступ опозиционих странака, уколико се оствари, био би највећа коалиција у Српској, још од тројца Плавшић, Додик, Радишић.

Стално призивано укрупњавање политичке сцене не зависи од воље бирача, или жеље политичара да не збуњују бирачко тијело. Број политичких субјеката увелико зависи од изборног система, који дозвољава, или не дозвољава опстанак мањих политичких субјеката.

Подијељеност на више изборних јединица и низак изборни праг, како на општим, а још очигледније на локалним изборима, омогућава одржавања мноштва мањих странака. Треба знати и да није свакоме циљ да осваја власт, већ да се разне ситне користи могу остварити ако имате политички субјект са било каквом подршком.

Стога су НДС и ДП, уз сву епохалност удруживања ове двије парламентарне странке, оставиле опцију, да уколико брак не успије, наставе самостално.

Круна на глави, па ко напрстак

Према најавама, ово удруживање не иде планираном брзином, због смањења ентузијазма Крсте Јандрића, али додаје се да је Чавић спреман да га сачека.

Прављење лијеводринског ДОС, донио Шпирић значке из иностранства или не, биће значајан политички догађај.

Највећа недоумица је био ПДП, чији увијек опрезни лидер није желио у ово коло.  Превладала је жеља других првака странке, али сукоби у овој порозној странци нису никаква новост.

Новодобијена формација која има потенцијал да дође до 100.000 гласова, што је до сада резервисано само за двије највеће странке. На изборима 2010. очекиване странке чланице коалиције су освојиле скоро 60.000 гласова.

 • ДП 21.604
 • СРС 15.166
 • НДС 13.440
 • НСП 10.010

ПДП је на истим изборима освојио 47.806, а укупан збир пребацује 100.000. Паралеле ради, СДС је 2010. освојио 120.000 гласова, што је било довољно за 18 мандата.

Математико…

Локални избори су показали тенденцију раста неких странака, најочигледније НДС, која је освојила око 23.000 гласова. Треба додати да списак није завршен, па је могуће да у коло уђу и разне странке и покрети локалног типа, па и СНС, мада је тешко рећи о којем дијелу се говори и о ком лидеру ове двоглаве странке се ради.

Уз све разлике које носе различитости између локалних и општих избора, груписање ових странака носи потенцијал освајања значајног броја гласова, а затим и позицију у скупштини која може бити кључна.

Питање које ће се морати провјерити истраживањем јавног мнијења је, да ли ће удруживање остварити синергијски ефекат, или управо супротно.

Мијешање свега и свачега не мора одушевити бираче који нису у страначким стуктурама. Шта више, очекивана кампања СНСД која би наглашавала страноплаћеништво коалиције, могла би потјерати дио бирача СРС и ПДП ка СДС, нарочито у источном дијелу Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Рекох ли ја иза Божића да би било добро да се ове демократе уједине али не овако него у једну партију.

  Предложио сам и социјалистима и ДНС да направе фузију са СНСД иначе ће бити стравично кажњени на следећим изборима.
  Наравно остаје народњачка опција са СДС и СНС.

  То су четири партије и партија зелене оријентације сасвим довољно колико нас има у РС.

 2. Rogovi u vreći.Nesrazmjerne ambicije i sposobnosti im ne daju da se zaista ujedine već se malo varakaju.Pobjednik je Ivanić jer će ostale da iskoristi za svoju kandidaturu i pregovore sa SDS-om.Čavić mu je dužan za Banjaluku , ostali su minorni i bez konekcije sa moćnim ambasadama.Neće biti rasta opozicije u značajnom obimu.SDS će imati svoju poslednju šansu za veliki povratak na vlast a ostali će polako da nestaju.Jedina je enigma jeli to dovoljno da se sruši SNSD?

 3. Мени би било по мјери да се направе три велике групације странака, а што би било у интересу грађана. Једна „црвена“: СНСД, ДНС и СП, једна „плава“ или народњачка: СДС и СНС и једна „жута“: ПДП, ДП, СРСРС и НСП. Ова „зелена“ ми се не чини реалном, јер овдје нису доминатне еколошке теме колико економске. И требали ба гласачи да избојкотују ове странке које се пријављују на иѕборе само са намјером да продају бирачке одборе или манипулишу гласачима.

 4. Znaju oni dosta bolje od nas zbog cega prave koaliciju, na osnovu rezultata ovih izbora blizu su 150 000 glasova, a kako ce biti na sledecim izborima to cemo vidjeti.

 5. Мислим да неће имати шансе. Са једне стране ће их убијати РТРС и режимци који ће их крстити као издајнике, а ни СДС их неће миловати, јер хоће у већем омјеру власт. Ја опет видим да има шансе за неког новог, а укрупњавање овиг ситњежа не би било лоше, кад би они нешто, сем жеље за влашћу, имали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *