Српска свињетина, руско тржиште, европска жалба

Европска унија поднијела је Свјетској трговинској организацији (СТО) званичну жалбу против ембарга Русије на увоз свињетине из чланица ЕУ, преноси агенција Франс прес, позивајући се на неименоване изворе. Русија је у јануару забранила увоз живих свиња и свињског меса из ЕУ, након што су откривена два случаја афричке куге међу дивљим свињама у Пољској и […]

субота, јун 28, 2014 / 12:43

Европска унија поднијела је Свјетској трговинској организацији (СТО) званичну жалбу против ембарга Русије на увоз свињетине из чланица ЕУ, преноси агенција Франс прес, позивајући се на неименоване изворе.

Русија је у јануару забранила увоз живих свиња и свињског меса из ЕУ, након што су откривена два случаја афричке куге међу дивљим свињама у Пољској и Литванији.

Поменута болест, како наводи Франс прес, може бити смртоносна по домаће свиње и погубна по читав сточни сектор земаља.

Иако 160 чланица СТО имају право да ограниче трговину из здравствених разлога, Брисел тврди да је уведена забрана потпуно бесмислена, а критичари такве одлуке Москве сматрају да је та мјера политичка и да је усмјерена против бивших комунистичких чланица ЕУ, попут Пољске и Литваније. Те двије земље су међу кључним играчима у сектору европске прозиводње свињског меса, којим, ипак, доминирају Данска, Њемачка и Холандија, и за које је Русија дуго била огромно тржиште вриједно 1,4 милијарде евра.

ЕУ је, такође, оптужила Русију за трговинску дискриминацију, наводећи да увоз из руског сусједа Бјелорусије није забрањен, иако је та бивша совјетска република такође имала случајеве афричке свињске куге.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *