Српска прошле године извезла рекордну количину хране, пића и дувана

Република Српска у прошлој години остварила је рекордан извоз хране, пића и дувана, у вриједности од 199,4 милиона КМ. Република Српска је у прошлој години остварила рекордан извоз хране, пића и дувана и остварила рекордну покривеност увоза извозом у овом сектору у којем лежи један од највећих развојних потенцијала, пише "Глас Српске". Вриједност извоза у […]

понедељак, март 4, 2013 / 09:51

Република Српска у прошлој години остварила је рекордан извоз хране, пића и дувана, у вриједности од 199,4 милиона КМ.

Република Српска је у прошлој години остварила рекордан извоз хране, пића и дувана и остварила рекордну покривеност увоза извозом у овом сектору у којем лежи један од највећих развојних потенцијала, пише "Глас Српске".

Вриједност извоза у овом сектору износила је у прошлој години 199,4 милиона марака. Упркос рекордном извозу увоз у овој области је и даље вишеструко вриједнији и у 2012. години је његова вриједност достигла 724,8 милиона марака.

Озбиљно повећање извоза уз незнатан раст увоза лани је довело до смањења трговинског дебаланса у овом сектору и рекордне стопе покривености увоза извозом од 27,5 одсто.

Производи из РС и даље су најприсутнији на тржиштима Хрватске, Србије и других земаља ЦЕФТА. Значајан дио извоза отпада и на земље ЕУ, док производи из РС завршавају и у САД, Канади, Русији, па чак и у Аустралији. С друге стране, највише увозимо из Србије, Хрватске и осталих земаља обухваћених споразумом ЦЕФТА.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије при Привредној комори РС Славко Стевановић каже да је настављен вишегодишњи тренд бржег раста извоза од увоза и да је то охрабрујуће.

"Највећи извоз остварен је код млијека, прерађевина воћа и поврћа и кондиторских производа. Највећи увоз забиљежен је код житарица, пића и сточне хране, а то су уз промет живих животиња, меса и месних прерађевина извори највећег дебаланса", истакао је Стевановић.

Иако стопа покривености увоза извозом расте, она је и даље значајно испод вриједности у земљама региона. Србија у поменутом сектору има стопу покривености увоза извозом од 206,9 одсто, а Хрватска 56 одсто.

"Такође, покривеност увоза извозом у овој области је још мања и у односу на нашу укупну прерађивачку индустрију", рекао је Стевановић.

Он процјењује да ће због временских неприлика и смањења сточног фонда у овој години доћи до пада извоза и повећања увоза.

"Укупно стање у овом, као и у другим гранама привреде, зависиће од тога у којој мјери ће бити реализовани захтјеви привредника за стварање бољих услова привређивања. Они се, прије свега, односе на благовремено стварање услова за извоз производа животињског поријекла у Хрватску и земље ЕУ, заштиту домаће производње, увођење ‘плавог’ дизела, ниже стопе ПДВ-а на репроматеријале и основне животне намирнице и повољније услова продаје у трговачким ланцима", истакао је Стевановић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је пољопривреда, иако у тешком стању, носилац привреде и да то власти коначно морају да схвате, а посебно у Сарајеву гдје се доносе кључне одлуке за овај сектор.

"Власт нам мора обезбиједити боље услове за производњу, али и да нас заштити од увоза. Тражимо да се врши потпуна контрола хране како увозне, тако и домаће и да на наше тржиште иде искључиво оно што је најбоље", нагласио је Усорац.

Он је истакао да је срамота да се у буџету БиХ не може издвојити 20 милиона марака за “плави дизел” за пољопривреду.

"Брука и срамота је да ми оремо земљу са горивом које кошта 2,5 марака по литру. Када би уважили наше препоруке у идућих три до пет година, БиХ би могла сасвим другачије да изгледа, а у пољопривреди би могао да буде запослен значајан број људи", нагласио је Усорац.

Он је истакао да се производња млијека у РС из године у годину повећава, те да извоз расте чак и у Хрватску, која није баш наклоњена произвођачима из РС.

"У овој и идућој години повећаћемо производњу млијека за још десет до 15 одсто", нагласио је Усорац.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је економска криза значајно утицала на пад куповне моћи у РС због чега домаћи произвођачи морају тражити нова тржишта, али и смањити куповину робе из увоза.

"Извоз је све атрактивнији, јер је сигурнија наплата. Позитивни трендови у извозу хране и пића треба да добију подршку власти, прије свега, кроз смањење оптерећења извозника. Ово је добар начин да се учини нешто позитивно јер смањујемо спољнотрговински дефицит и ојачавамо прерађивачки сектор", рекао је Павловић и додао да је ово стратешка област коју би требало подстицати.

Стевановић је рекао да резултати у спољнотрговинској размјени и производњи у прехрамбеној индустрији нису праћени ни добрим финансијским резултатима произвођача.

"Као и у другим гранама привређивања, финансијски резултати у прошлој години су неповољнији него у 2011. години. Уз разлоге који се односе на цијелу привреду, као што су повећање финансијског оптерећења предузећа, већа неликвидност и скупи банкарски кредити, у производњи хране, пића и дувана постоје и додатни разлози, као што су мањи подстицаји у односу на земље у окружењу и ЕУ, лоши услови за извоз производа животињског поријекла у земље ЕУ, изостанак мјера заштите домаће производње од прекомјерног увоза, неповољнији систем ПДВ-а у односу на друге земље и већи проблеми у сарадњи са трговачким ланцима", нагласио је Стевановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *