Српска химна у Подгорици: Аплаудирали из пакости

Сачувај Боже хрватске културе, дио је некадашње пословице у коме су се разобличавале предрасуде о југословенским народима. Исто може важити и за Хрватима братским црногорцима. Пораз кошаркаша Србије од Црне Горе у последњој секунди меча у Београдској арени обиљежили су звиждуци химни Црне Горе писаној за вријеме њеног дичног фашистичког периода.Са друге стране у реваншу […]

уторак, септембар 4, 2012 / 08:50

Сачувај Боже хрватске културе, дио је некадашње пословице у коме су се разобличавале предрасуде о југословенским народима. Исто може важити и за Хрватима братским црногорцима.

Пораз кошаркаша Србије од Црне Горе у последњој секунди меча у Београдској арени обиљежили су звиждуци химни Црне Горе писаној за вријеме њеног дичног фашистичког периода.Са друге стране у реваншу су навијачи аплаузом дочекали интонирање "Боже правде".

Не из љубави или захвалности на заеднички перод, већ због летка који је подијељенсвакомгледаоцу:

"Црногорке и Црногорци! Патриоте!

Останимо достајнсвени у сваком моменту ове утакмице и помозимо нашиом момцима да још једном славним учине име наше једине светиње! Црна Гора је вазда била позната по чојству и са овога крша пратили смо и дочекивали разне, свакоме само по заслузи, али овога пута издигнимо се изнад срамотног чина и ниједним гестом не вређајмо вечерашње противнике! Нарочито немојте звиждати приликом интонирања српске химне!", наводи се у летку.

Када се са звучника чула химна "Боже правде", публика у дворани "Морача" је почела са аплаузом, који је постајао снажнији како су тактови одмицали. Неки би чојством вјероватно више назвали тајац током химне гостију, као знак поштовања, али је ова несвакидашња сцена са аплаузом на крају окончана овацијама, што се не памти да се некада десило на спортским догађајима.

Уз то, на сјеверној трибини "Мораче", у којој се по завршетку меча прослављала побједа од 72:62 и пласман Црне Горе на Европско првенство у кошарци, био је огроман транспарент на коме је писало "Звиждук на химни нашој, док ми аплаудирамо вашој. Сваки наш предак види: што је будали за понос – паметан се тога стиди”.

Из транпарента се види да је читава предства режирана и измонтирана, те да се боље и не може очекивати од земље која већински језик којим говоре њени становници забрањује у званичној употреби.0 КОМЕНТАРА

  1. Па оно што нисмо могли ни сањати то нам се дешава.Брука за народ Црне Горе.Мислим да је све речено оног дана када је Црна Гора признала државу насталу на злочини,трговини бијелим робљем и наркотицима.

  2. Па и нису имали нешто гостију из Србије.Највише је Руса и Италијана тако да се та ствар већ остварује а за остало неби ништа додао.

  3. Узмемо ли у обзир резултате референдума и то да су већина Хрвата, Муслимана и Шиптара гласали за независност, лако долазимо до податка да су Срби већина у ЦГ. Црна Гора=Апартхејд!

  4. А јесте али шта вреди када Мило и оно мало правичних душа покупова за положаје,запослење и остварење добити.

  5. Не видим у чему је проблем. Људи аплаудирали химни. Нажалост, једино нормална би била тишина. Али тога више нема. На нашим просторима Хрвати су увели моду звиждања химни на Максимиру (Југославија- Холандија, био присутан). То су наравно својски прихватили Срби и на неки начин, својом препознатљивом упорношћу када су будалаштине у питању, доведени смо у ситуацију да је нешто што је нормално (поштовање химне) буде проблематично.

    Црногорци су се између аплауза и звиждука опредијелили за аплауз и то видим као корак напријед. Следећи пут у Београду очекујем да и Срби аплаудирају црногорској химни.

    Јер смо ми један народ и срамота је, да ми који се декларишемо као Срб, нисмо у стању никога разумјети. Упитајмо се зашто сви бјеже од нас, а на почетку 20. вијека били смо јужнословенски Пијемонт, народ поштован.

  6. Како мислиш бјеже од нас? Колико ја знам, сви трче к нама да нас убију, закољу, баце у јаме. Сад ће почети и Црногорци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *