Српскa црквa у Приштини – Mузеј патње косовских Албанаца

На последњој сjедници Сената Универзитета у Приштини изнијета су различита мишљења о судбини недовршене српске православне цркве у том граду, од тога да је треба срушити или претворити у “музеј патње косовских Албанаца”, пише “Коха диторе”. О судбини недовршене српске православне цркве Христа Спаса у центру Приштине, чија је изградња започета деведесетих година, на Косову […]

недеља, септембар 30, 2012 / 17:42

На последњој сjедници Сената Универзитета у Приштини изнијета су различита мишљења о судбини недовршене српске православне цркве у том граду, од тога да је треба срушити или претворити у “музеј патње косовских Албанаца”, пише “Коха диторе”.

О судбини недовршене српске православне цркве Христа Спаса у центру Приштине, чија је изградња започета деведесетих година, на Косову се износе различита мишљења, међу којима и да је треба срушити или претворити у “музеј патње косовских Албанаца”, пише Коха диторе.

“Независно од околности под којима је изграђен објекат, који је остао и данас незавршен, има различитих мишљења, од тога да га треба порушити, можда претворити у музеј патње косовских Албанаца, до предлога да се настави изградња и да она у будућности служи ономе чему је била намјењена, буде мјесто где ће се људи молити свом богу”, пише приштински лист.

Како се наводи, то питање је актуелизовано у петак, на последњој сједници старог сазива Сената Универзитета у Приштини, пошто је црква изграђена у оквиру универзитетског центра, у време, како се тврди, “најжешћег апартхејда Србије на Косову”.
Посланик Љутфи Хазирим, бивши заменик премијера и бивши министар културе, сматра да треба наставити са изградњом цркве и не мијењати јој намену, јер ће тиме, како сматра, Албанци добити политичке поене.

Актуелни министар културе, омладине и спорта Мемљи Краснићи, са своје стране није хтио да коментарише садашње дискусије, тако што је за Коху доторе рекао да ни објекат, нити земљиште на којем је црква изграђена, није власништво министарства на чијем је челу.

Директор Института културног насљеђе општине Приштина, Хаџи Мехметај, међутим, сматра да цркву треба срушити управо због времена у којем је изграђена и чињенице да је то, како тврди, “симбол бахатости режима који је све албанске студенте отјерао са Приштинског универзитета”.

За академика Реџепа Ферија најважније је да тај објекат српске православне цркве више не изражава вјерска опредјељења. Он сматра да студенти треба да буду ти који ће захтевати да се том објекту одреди да буде место за хуманитарне, научне и стручне дебате.

Новоизабрани ректор Универзитета у Приштини, Ибрахим Гаши, рекао је за “Коху” да има много пречих послова него ли да се бави судбином цркве.

Недовршена Црква Христа Спаса у Приштини је после сукоба 1999. године била мета напада, унутрашњост цркве запуштена, а у околини је никло нехигијенско насеље. 0 КОМЕНТАРА

 1. „…треба наставити са изградњом цркве и не мијењати јој намену, јер ће тиме, како сматра, Албанци добити политичке поене.“

  Какав прагматичан приступ.Мајсторски.Гледајте и учите.

 2. Mr Biggy, 03.10.2012. 10:19:32

  Шта је овдје са правима Срба да живе у Приштини, иду у цркву и на јавним мјестима говоре својим српским језиком, пошто си се тамо око гејева раскокодако за ваша „угрожена“ хомосексуална права!?

  Да ли је и овдје ријеч о неједнакостима, или је то просто тако зато што не постоји општи систем вриједности!?

 3. kako smo vidjeli u novom Insajderu, srpsko-siptarska mafija je na izuzimanju robe koja ide iz Srbije na Kosovo, ostetila budzet Srbije za preko 2 milijarde EUR.

  oni sasvim dobro saradjuju. u tome im pomazu vlasti Srbije i Kosova.

  Kosovo je Srbija.

 4. rammstein

  Ја сам сад,тобоже,против права Срба у Приштини?Шта је теби?
  Нисам рек’о ни ови да требају парадирати,већ да не треба полупати Београд због тога.Је л’ја теби морам све цртати?Немам ја 3 живота.

  Да је било политичке мудрости,данас би на Косову био НАТО (као што јесте,додуше),а Србија не би била бомбардована,уништена,а и даље би било под српском власти.Али,пошто нас воде такви какве ти подржаваш…

 5. Mr Biggy, 03.10.2012. 11:34:00

  Халоооо глупко, знам ја да ти не конташ баш ништа, али ‘ај’мо овако, ријеч по ријеч!!!

  Нема параде педера нема лупања по Београду! Конташ, једноставно је, али јбг теби не помаже!

  Дакле „но прајд-но проблем“!

  А за Косово и Нато, пусти те шупље приче, ево Нато је сад свуда по РС, па јел нешто од тога боље нама Србима?
  Зашто нам постављају ова самоуништавајућа руководства попут доиковог, које ефикасно испразни цио исток РС-а!?

 6. rammstein

  Да појасним…постоји право на окупљање,али не и право на разбијање (било људи,било јавног добра).
  Све је мени јасно,али да постоји таква матора примитивна дртина…

  Сигурно нам је је боље него кад су нас бомбардовали,тачније они су дошли и овако и онако,а ми смо могли проћи без бомбардовања.Колико сам ја схватио од тебе,на Палама је мед и млеко,сад ћете добити читав Исток под СДСом,очекујем да доминирате.Никад више новца није уложено у исток,а како сте га искористили,нек’вам је на част.

  Стварно ово постаје занимљиво.Ја би волео да нас дели само пар ЦМ плексигласа…ти би ко волчина удар’о главом да дођеш до мене.

 7. Mr Biggy, 03.10.2012. 11:52:35

  Кад настаје разбијање? Да ли кад се полиција умијеша или не?
  Да није полиције, за три секунде би се та ситуација са твојим пешованима ријешила, разбјежали би се ко зечеви и улице би поново биле мирне! Конташ…али јбг ви педери волите насиље над вама, па га онда призивате преко полицијских органа, који силом потпомажу тој твојој групи а онда то изазива нереде и разбијање!

  Хоћеш ли рећи, да је у насиљу на улицама Мадрида ових дана, све чисто и коркетно?

  За ову инсуацију око Истока РС, па сама чињеница да СДС успјешно влада у Палама без промјена је потпуно јасна, да је снсд само узрок проблема комплетне РС.

  Цијела РС је могла опстати на принципу опстанка и самоодрживог развоја Пала, а те милионе које сте однијели одавде и које никад вратити нећете не помињеш!

  Док ово куцамо, сваки минут се по један камион обловине натовари и све то продаје твоја лакташка влада као своје иако је шума од Лакташа и Србца стотинама километара далеко.
  Један натоварен камион обловине, има вриједност око 50 хиљада км!
  Па ти контај, ко од кога отима!? Ја мислим да твоји од нас, али се то мора промјенити под хитно, зато овакав овдје успјех СДС-а ових дана!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *