Средоје тзв. Тужилаштву БиХ не вјерује

Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић данас је у Сарајеву изјавио да се тешко отети утиску да један број предмета у Тужилаштву БиХ има апсолутни приоритет у рјешавању, као и да има политичког уплива на рјешавање одређених предмета.

понедељак, мај 23, 2016 / 21:03

Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић данас је у Сарајеву изјавио да се тешко отети утиску да један број предмета у Тужилаштву БиХ има апсолутни приоритет у рјешавању, као и да има политичког уплива на рјешавање одређених предмета.

"Ако ништа друго, стиче се утисак да има политичког уплива на рјешавање једног броја предмета", рекао је Новић на сједници Уставноправне комисије Дома народа, на којој је разматрана Информација о раду Тужилаштва БиХ за 2015. годину.

Констатујући да случајеви ратног злочина имају апсолутни приоритет, Новић је додао да међу осталим предметима у Тужилаштву постоје неки који су приоритетнији.

"Разумијем да доказни поступак траје, али се не може годинама одуговлачити да се јавности саопште информације докле су неке истраге стигле", истакао је Новић.

Према његовим ријечима, потребно је да постоји избалансиран однос када су у питању "крупни" предмети ратног злочина.

"У јавности се жели приказати да се тражи да број оптужених, односно осуђених, буде једнак на свим странама, што није тачно", тврди Новић.

Он је нагласио да се тражи одговор на неколико крупних питања, за шта су сви заинтересовани, и једнак прогон ратних починилаца без обзира на националну, религијску или неку другу припадност.

"Јавности у Републици Српској тај неравноправан однос изузетно смета, због чега имамо озбиљне приговоре", истакао је Новић.

Он је додао да је Тужилаштво БиХ постало орган којим политичари пријете, што представља утицај на рад ове институције.

Сједници Уставноправне комисије Дома народа присуствовао је замјеник главног тужиоца БиХ Божо Михајловић, који је рекао да парламент БиХ никада није тражио од Тужилаштва да достави извјештај о одређеним случајевима, као што је случај "Добровољачке улице".

Подсјећајући да ратни злочини не застаријевају, Михајловић је рекао да Тужилаштву БиХ треба помоћи да дођу до доказа да је неко крив како би оптужница била одржива.

Уставноправна комисија Дома народа није данас у првом читању подржала Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ, који се у Представничком дому налази у амандманској фази. 0 КОМЕНТАРА

 1. Брчко је легендарно по овом питању,један стари дедо је одбио да лаже против неког србина и још новинарима рекао како су га инструисали у Тужилаштву шта да каже.
  Други познати случај ја када су ослобоодили неког србина неки лик што су га тукли и мучили у логору рече отприлике овако:
  -Жао ми је што сам испао будала,требао сам узети 10 или 15 хиљада КМ што ми је давао овај што ме тукао. Лијепо ми је човјек рекао да ће бити ослобођен сада би узео и 5000 КМ да ми неко да.
  Наравно појео вук магарца и никоме ништа.
  Имао сам срећу упознати човјека који је као малољетник одведен из своје куће у Гуњи и преживио неколико усташких логора у неовисној Хрватској.
  Када вам неко ко је бошњак-муслиман исприча шта су злотвори радили њему и србима из РСК онда семорате запитати колико мора бити болесно једно друштво ако дозволи да се тако поступа са невиним људима.
  Посебно је забрињавајуће што у затворима у Хрватској раде исти људи који су га мучили као малољетника,баш као што галијашевић неки дан рече да је човјек са снимка из Возуће неко из обавјештајних структура БиХ и дан данас.
  Злочини,логори и скривање злочинаца су прворазредни државни задатак како у Републици хрватској тако и у БиХ.
  Сваки дан некога на суду ослободе због „недостатака доказа“ а онда гледамо масовна славља бошњака,хрвата и срба како је правда побиједила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *