Средњошколски дом: Укинута одлука о запослењу Свјетлане Видић

Републичка просвјетна инспекција послије извршене контроле наложила је да се поништи одлука о избору Свјетлане Видић на мјесто васпитача-приправника у Средњошколском дому Бањалука и да се понови процедура избора кандидата. Изјавила је то “Гласу Српске” портпарол Републичке просвјетне инспекције, Душка Макивић, додајући да је инспекција установила да је конкурсна процедура спроведена у складу са старим […]

субота, септембар 1, 2012 / 15:09

Републичка просвјетна инспекција послије извршене контроле наложила је да се поништи одлука о избору Свјетлане Видић на мјесто васпитача-приправника у Средњошколском дому Бањалука и да се понови процедура избора кандидата.

Изјавила је то “Гласу Српске” портпарол Републичке просвјетне инспекције, Душка Макивић, додајући да је инспекција установила да је конкурсна процедура спроведена у складу са старим законом о ученичком стандарду.

– Четири кандидата уложила су жалбе. Инспектор је утврдио да стручна спрема Видићеве не одговара стручној спреми траженој за то радно мјесто и да су два кандидата била дјеца палих бораца. Они по закону имају предност ако испуњавају услове као и остали – каже Макивићева.

Она је додала да ће информација о извршеној контроли и предузетим мјерама бити достављена Министарству просвјете. О евентуалној смјени директора може да одлучи само министар.

Видић је расписао конкурс за васпитача приправника на који су се пријавила 34 кандидата међу којима и његова супруга, а пошто их је сам све саслушао, на посао је примио њу.

Видић је изјавио да је тачно да је сам испитивао 34 кандидата за пријем на посао, али да се “његова супруга показала најбољом и да је зато примио на посао”.

Додао је да је “све то урађено у складу са законом”.

Из Савеза за демократску Српску, странке којој припада Видић, саопштено је ће тај случај и консеквенце размотрити страначки органи.0 КОМЕНТАРА

 1. Можда ће се неко питати због чега сам ову стару вијест поново извукла. Е, па зато што је постала нова…јуче. Послије поништеног конкурса за васпитача-приправника, Бранислав Видић је поново расписао конкурс. Примљен је дечко који задовољава све услове и још је дијете погинулог борца. И тако, све би било добро да је на томе и остало.

  Али, 26. септембра је расписан нови конкурс за 2 васпитача. Пријавим се и позову ме на разговор. Разговор, а не тестирање. То чудо од разговора се десило јуче (9. окт.) у 8.20, трајало је око 4 минуте и већ у 8.25 ми је речено да у подне дођем код секретара. Тако је речено и осталим кандидатима. Дођемо у подне и имамо шта да видимо. Хоће да нам дају документе са одлуком о примљеним кандидатима на лицу мјеста. Не поштом. Одлука о томе ко је примљен је, чини ми се, донесена чим је конкурс расписан. Неко ће рећи да то није ништа ново. Па, није. Али, свеједно није у реду.

  У одлуци пише да је примљена Свјетлана Видић, индустријски менаџер, 49 година, успут и супруга директора. Оног директора који је опет сам испитивао кандидате. Добро, била су 2 члана комисије који ни ријеч нису прозборили, а он, Видић, се није удостојио ни да се представи. Уђеш, потпишеш се на неки списак и он оплете са неким питањима као да си на испиту. И, нема много приче. Наброј 9 начела овог, наброј 15 принципа оног, а не пита те ни зашто си се пријавио, ни због чега мислиш да можеш да обављаш посао васпитача, ни ко си ни шта си. Ето, то је интервју! Аха, баш! Е, није разговор већ испит, господине Видићу!!

  Позовемо новинаре АТВ-а, дођу људи, покушају од њега да добију изјаву, а он као није ту. Мало морген. Сједи у канцеларији..видјели га сви ми, ал` неће да изађе.

  У реду, ово друштво није уређено, они који су на позицији моћи раде шта им је воља, штела, паре и партија су најчешћи начини да се запослиш, ал` што је много-много је!

 2. Bojan5150, 10.10.2012. 14:49:03

  Бојане, хвала!
  Борба тек предстоји. Чекамо да нам стигну одбијенице па ћемо се обратити Просвјетној инспекцији. Онда је на њима.
  Ал` кажу да риба смрди од главе. Не би овај Видић могао то да ради да му није дозвољено. Он је само један од оних који намјештају конкурсе. А колико их је до сад било..ехехе… Ово је класичан примјер непотизма, али и безобразлук и изругивање свим људима који се часно боре за своје мјесто у друштву.

  Да Касиповић има образа, дао би оставку. Ах, да заборавих! Већ је једном дао па се предомислио..сконт`о се човјек:P

  rakovic, 10.10.2012. 12:25:45

  Изгледа да је чика Приједор у праву;)

 3. Riba smrdi od glave, a i iznad ribe – riba:
  http://banjalukain.com/blog/kako-se-zaposljava-mimo-konkursa-u-ministarstvu-prosvjete-rs
  Odnosno:
  http://apsurdsrpski.blogspot.com/2011/09/lec-go-dio-cetvrti.html
  (Dosadio sam već sa ovim, ali je to 1/1 ilustracija kako stvar ide do vrha… Čudno kako Vidić nije naveo da mu je supruga volontirala.)

  Najveći problem je što nema kazne. Inspekcija ne kažnjava. Sud, vidjećemo.

  Ove godine sam se javio na šest konkursa, nijedan normalan do kraja. Niko ne šalje rang listu, a treba da ulažeš prigovor. Na osnovu čega? Uputim prigovor Tehnološkoj školi u kojem samo tražim da mi dostave detaljnu rang listu (uopšte u tekstu ne sporim odluku o rješenju), stiže mi odgovor „prigovor je odbijen kao neosnovan“, naravno, bez rang liste. Zašto? Zato što je broj bodova izabranog kandidata potpuno nerealan. Vidjećemo šta će biti kad budem išao da tražim uvid u dokumentaciju.

  Jedna škola odbija dokumente zato što nisam priložio licencu (!) koju su tražili. Licenca odnedavno ukinuta, Zakon o osnovnom obrazovanju oduvijek prepoznaje zapošljavanje pripravnika. Uložio sam prigovor tražeći objašnjenje, čekam na njihov odgovor 14 dana. Druga škola metodom postnatalnog abortusa ispravlja konkurs sedam dana nakon što je završen, bez produženja roka (!). Treća škola drži otvoren konkurs mjesec dana (možda je i zatvoren, samo ja nisam obaviješten)…

  Al’ u svemu je najveći problem što su prosvjetni radnici odnosno akademski građani ovce. I ostali su ovce, al’ u slučaju prosvjetnih radnika je to posebna sramota. Svi se ponašaju kao da to tako treba, kad se sastanu zajedno psuju i kritikuju stanje, ali da će učiniti nešto da se situacija promijeni, neće. Rade, ako su se uvalili negdje, NEKAKO, ili čekaju na svoj red da se uvale negdje, NEKAKO.

  To mene najviše boli, ono što je prije nekih 80-ak godina Arčibald Rajs napisao o „inteligenciji“, danas stoji čvršće nego ikad.

  Zato, još jednom, SVAKA ČAST.

 4. У једном од линкованих чланака се спомиње како је госпођица Копања учествовала у изради Закона у култури.
  Игром случаја сам читала тај текст.
  Мајко моја, као да су га писали кретени. Ужас.

 5. У једном од линкованих чланака се спомиње како је госпођица Копања учествовала у изради Закона у култури.
  Игром случаја сам читала тај текст.
  Мајко моја, као да су га писали кретени. Ужас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *