Сребреничани пронашли у списку расељене Србе, можда ће и своје

Грађанска иницијатива „Гласаћу за Сребреницу“ објавила је данас дио списка са именима особа које се налазе на Централном бирачком списку за ову општину, иако су прије неколико година напустиле Сребреницу гдје су раније у статусу расељених особа боравиле у колективним центрима. "Користећи отворене изворе и јавности доступне податке, те након извршених провјера установили смо да […]

четвртак, август 9, 2012 / 08:55

Грађанска иницијатива „Гласаћу за Сребреницу“ објавила је данас дио списка са именима особа које се налазе на Централном бирачком списку за ову општину, иако су прије неколико година напустиле Сребреницу гдје су раније у статусу расељених особа боравиле у колективним центрима.

"Користећи отворене изворе и јавности доступне податке, те након извршених провјера установили смо да је очигледан шаблон манипулација изборним списковима и то на начин да су на изборним списковима задржане интерно расељене особе које су прије неколико година напустиле територију општине Сребреница. Због тога ћемо од данашњег дана на седмичној основи објављивати имена грађана за које смо утврдили да су напустили општину Сребреница, а и даље се налазе на бирачком списку", наводи се у саопштењу Грађанске иницијативе "Гласаћу за Сребреницу".

Како је истакнуто, "на списку носилаца домаћинстава за које је утврђено да су боравили у Сребреници и прије неколико година напустили простор те општине, али су њихова имена још на бирачком списку у Сребреници налазе се: Никола Билић, Симо Ћатић, Милена Лукић, Илија Трифуновић, Радојка Милосављевић, Ђоко Зечић, Милорад Секулић, Јадранка Петрић, Јово Мађаревић и Љепосава Ђокић".

Грађанска иницијатива овим се поводом крајем прошлог мјесеца обратила Општинској изборној комисији (ОИК), те упутила два приговора у вези са провјером уочених недостатака и постојања сумње у тачност Централног бирачког списка, који су прослијеђени и Центраној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

Међутим, како се наводи у данашњем саопштењу, ЦИК је од Грађанске иницијативе, осим "дупуне приговора", затражио да проведе истрагу, односно да упореди Централни бирачки списак и списак расељених особа које су биле смјештене у колективним центрима, а више не живе на простору Сребренице, те ЦИК-у достави списак имена која се поклапају.

За реализацију ове допуне приговора ЦИК је Грађанској иницијативи "Гласаћу за Сребреницу" оставио рок од 24 сата.

"Из приложеног се види да је ријеч о непосредној политичкој опструкцији, која има за циљ зауставити процес утврђивања чињеница, те пребацивање одговорности са државних институција на удружење грађана. ЦИК је оваквим ставом потврдио своју пристрасност, те угрозио повјерење грађана у демократски и изборни процес, нарушио углед институције која треба гарантирати провођење грађанске воље и правичну имплементацију фундаменталног принципа демократије – провођења избора и права грађана на директно учешће у избору својих представника", саопштила је Грађанска иницијатива.

"Ако ЦИК не жели радити свој посао, ми ћемо радити тај посао за њих. Ниво аљкавости који себи допушта ЦИК, институција којој је повјерена вјеродостојност, указује у најмању руку на криминални немар… На посљетку, позивамо и међународне институције и организације које имају мандат за заштиту људских права и осигурање владавине права у БиХ да се озбиљно и активно укључи у све фазе изборног процеса, како би се зауставиле очигледне изборне преваре које се у Сребреници чине из једних избора у друге, наочиглед ЦИК-а БиХ", додаје се у саопштењу Иницијативе "Гласаћу за Сребреницу".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *