Србија: Укида се претплата на РТС

Влада Србије највјероватније ће укинути претплату за Радиотелевизију Србије (РТС) током наредних неколико мјесеци, преноси „Блиц“. Позивајући се на сазнања недјељника "НИН" који ће изаћи сутра, београдски дневник пише да ће бити укинуто још најмање 35 непореских и парафискалних намета које плаћају грађани и привреда. Иако је претходних дана министар финансија и привреде Млађан Динкић […]

среда, август 29, 2012 / 12:18

Влада Србије највјероватније ће укинути претплату за Радиотелевизију Србије (РТС) током наредних неколико мјесеци, преноси „Блиц“.

Позивајући се на сазнања недјељника "НИН" који ће изаћи сутра, београдски дневник пише да ће бити укинуто још најмање 35 непореских и парафискалних намета које плаћају грађани и привреда.

Иако је претходних дана министар финансија и привреде Млађан Динкић највљивао да ће нова власт ускоро укинути чак 104 од укупно 371 непореског намета којим је оптерећена привреда, биће укинуто тек између 35 и 40 накнада, док ће остатак бити преведен у регуларни порез или ће се плаћати као накнада за коришћење јавног добра,наводи "Блиц".

Осим претплате најављено је да ће бити укинути "фирмарина" за предузетничке радње и мала предузећа, сливноводне накнаде за шумско, грађевинско и пољопривредно земљиште, накнаде за склоништа, шумарину, накнаде за моторна возила која загађују животну средину.

Процјењује се да би грађани и привреда тако могли да уштеде "од 10 до чак неколико десетина милијарди динара".0 КОМЕНТАРА

 1. Бингоо..

  Ово ћу сматрати за први значајнији успјех демократских промјена у Србији, затварање вентила тим гуланферима и скупљачима харача!
  Та телевизија је срамота државе, више је урадила антидржавних и антинационалних промоција него цнн и тв приштина заједно!

  А онда по истом рецепту и овдје банану увалити овим додиковим тровачима медијског неба РС-а, оним алибабама из зграде ртрс-а!

 2. Дакле,за коментаторе који имају више од једне дашчице у глави…

  Ово значи потпуну зависност Јавног сервиса од државне касе,потпуно преузимање истог од стране (ове и сваке друге) власти и укидање једног од главних ослонаца неке нове Србије и српског друштва.

  Надаље,Јавни сервис ни не треба да има најбоље филмове јер је његова функција посве друга.

 3. Biggy ,не јавни сервис не треба да има најбоље филмове,музику и остале забавне програме.Он треба да буде страначка телевизија са додатком тривијалних хрватских сапуница зачињен бјелосвјетским шундом и кичом.Јебем те паметна!

 4. а пусти трола, он једва чека да му се неко обрати. њему смета отимање РТС-а усташама, од стране државе Србије.

 5. Ne zamErite bigerUUUU. Kao obicno, po vlastito priznanju luta pijan .
  Repa bi da ima korEn, a njega ni od korova. Ko Zna koji mrav je ujeo kada se sEdi golom gUzom na mravinjakU.
  Pozdravi gospodjuu mamu, moju prijateljicu iz derventskih picinih parkova.
  BigerU, Za dom spremni!

 6. Овај РТС није у стању да откупи тв права за пренос Јеленсупер лиге, али зато су ту да коментаришу некакве афере у вези те исте и да пљују по српском фудбалу, нарочито Звезди!
  РТС репризира безброј пута једне те исте одавно прегледане серије, боље животе, срећне људе,…умјесто да покуша направити нешто ново!
  На крају крајева овај тијановићев медијски мрак везујући се годинама за демократску странку, сад се потпуно погубио па добијамо случајеве попут оливере ковачевић и других тутумрака који су једноставно навикли да подилазе режиму, а сад се режим промјенио па су они остали без компаса!

  Свакако је државна телевизија научила да живи уз скуте актуелне власти, па с тога ништа се неће промјенити са те стране ако наставе и да преживљавају од те исте власти, тако ће је најбоље на својој кожи и упознати!B-)

 7. Са таксом или без таксе наши Јавни сервиси, СВИ на овим просторима, ће увијек да буду у служби власти. Које год. У том смислу ова одлука бар значи неку олакшицу за грађане.

 8. Zašto nemamo javni Internet servis, pa da kad već nešto plaćam mogu da biram sadržaj kakav želim. U skladu sa vremenom u kom živim.

  RTV servis? Laganje naroda narodnim parama…

 9. anja banja luka

  Ово се неће десити сигурно,нити је то пракса ЕУ…некада би наше друштво требало да ухвати корак са напредним,па тако да нам и ова такса треба.Ако ХТВ може да буде прилично објективан,зашто РТС то не би могао?

  Хахаха…јест овај лик пуко.Напада РТС Звезду,не прави нове серије,ДС…бла,бла,бла,Радован,бла,бла,бла…

 10. Mr Biggy, 30.08.2012. 19:50:28

  И ја сам прилично скептична око укидања, АЛИ… Биги, независност Јавних сервиса није угрожена престанком финансирања истих путем претплате грађана већ праксом свих земаља региона по којој парламенти бирају Управне одборе који потом постављају директоре. Тако да политика контролише све јавне сервисе и бави се уређивачком политиком на индиректан начин. Директори имају обавезу да подносе извјештаје о свом раду парламентима чиме се такође губи независност.

  Дакле, теза да се независност обезбјеђује плаћањем таксе не стоји.

  ХРТ је наизглед дјеловала независно, али су и они скоро, тачније нова власт, онемогућили независнот и практично, измјенама закона о ртв систему или како то они зову. И раније су се дешавали разни притисци, смјене уредника, забрана емисија и сл. Јачег притиска није могло да буде јер су у току били преговори са ЕУ па нису могли да буду баш тако експлицитни.

  Сви Јавни сервиси на нашим просторима ће увијек бити у служби власти. РТС нпр. је за само неколико година неколико пута, са сваком промјеном власти, мијењала уређивачку политику. Тијанић је проводио политику ДСС- а, касније ДС, данас, иако је нова власт ту веома кратко примјећујемо нови заокрет.

  У БиХ имамо најгору ситуацију и треба размислити о омјеру плаћања РТВ таксе овде и у ФБиХ, ако већ не може да се укине (мада, понављам, грађани никако немају утицај плаћањем исте). У многим европским земљама, нпр. у Британији неке категорије становништва су ослобођене плаћања таксе, неки плаћају мање од других и сл.

  Ако желимо да обезбиједимо независност ми овде треба да инсистирамо на промјени избора директора и УО, мада то свакако код нас није могуће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *