Србија се сагињати неће: Ново задуживање од 182,6 милиона евра

Одбор извршних директора Свјетске банке одобрио је зајам Србији за развојну политику у износу од 182,6 милиона евра (200 милиона долара), саопштила је данас та глобална банкарска институција.

четвртак, јануар 19, 2017 / 10:13

Одбор извршних директора Свјетске банке одобрио је зајам Србији за развојну политику у износу од 182,6 милиона евра (200 милиона долара), саопштила је данас та глобална банкарска институција.

Овај зајам, први од два предложена за развојну политику у области јавних расхода и јавних предузећа (ПЕПУ ДПЛ), подржава вишегодишње напоре Владе Србије да подигне ефикасност и ефективност јавне потрошње и трансформише секторе енергетике и саобраћаја, наводи се у саопштењу.

Те реформе су, како се наглашава, значајни стратешки циљеви у контексту процеса придруживања Србије Европској унији.

„Ефикаснија јавна управа и јавна предузећа јесу неке од критичних карика које недостају да српска привреда буде пријемчивија за инвестиције”, рекла је Елен Голдстин, регионална директорка Светске банке за западни Балкан.

„Реформе које овај програм подржава стога ће помоћи да се привуку приватни инвеститори и допринеће стварању радних места”, додала је она.

Када је реч о управљању јавним расходима, највећи изазов са којим се данас Србија суочава јесте побољшање квалитета јавних услуга, као што су образовање и здравство, уз истовремено држање под контролом укупних издатака за плате у јавном сектору.

Овај програм подржава реформе које ће смањити јавне расходе и наћи решења за уска грла која спречавају квалитетније пружање ових кључних услуга грађанима Србије.

Реформе укључују ревизију правног оквира и политика које се тичу запошљавања у јавном сектору, реформу система платних разреда, те структуиран приступ у прилагођавању броја запослених.

„Овај зајам за развојну политику пружа подршку спровођењу изазовних реформи које су од кључне важности за владин план фискалне консолидације и структурних реформи”, рекао је Ешли Тејлор, виши економиста Светске банке.

Како каже, њихово успешно спровођење донеће корист домаћинствима кроз већу економску ефикасност и стварање основа за бржи раст и за отварање радних места у приватном сектору.

Унапређење ефикасности и финансијске одрживости јавних предузећа у Србији, нарочито у области енергетике и саобраћаја, потребни су са фискалног становишта и посматрано из угла инвестиционе климе.

Јавна и државна предузећа у овим секторима, историјски гледано, представљају значајан извор фискалног ризика, наводи се у саопштењу и констатује да су, ипак, секторске реформе дуго одлагане услед системске институционалне слабости и јаких интереса.

 

Усвајањем планова финансијске консолидације које подржава овај зајам влада је започела амбициозан програм реформи ових предузећа.

На пример, усвојене су прилагођене цене електричне енергије, уз пратеће мере заштите угрожених потрошача у домаћинствима, при чему се улаже напор да се унапреди оперативна ефикасност у предузећу за дистрибуцију струје кроз смањење трошкова за запослене.

Када су у питању железничке услуге, додаје се даље, нова политика финансирања и критеријуми за оцену перформанси руководиће управљање новим државним железничким предузећима, а у току је и процес установљавања адекватног броја запослених.

Поред користи у фискалном смислу, повећање ефикасности ових предузећа допринеће и побољшању инвестиционе климе у Србији тиме што ће решавати проблеме неадекватне инфраструктуре и обезбедити брз и поуздан приступ електричној енергији, што све потенцијални инвеститори и даље наводе као разлоге за бригу у Србији.

„Остварен је важан напредак у спровођењу дуго одлаганих реформи у секторима енергетике и саобраћаја”, рекла је Клаудија Инес Васкес Суарес, виши економиста Светске банке.

Међутим, додала је она, од кључне важности биће да се оне наставе и искористи замајац како би се постигла жељена трансформација, умањили фискални ризици и побољшало пружање услуга грађанима Србије.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *