Србија први пут извезла више софтвера него малина

Србија улаже око 60 евра по глави становника у ИТ сектор, а вриједност извезеног софтвера за прошлу годину износи 240 милиона евра.  Прошле године вриједност извезвеног софтвера била је 240 милиона евра, тако да смо први пут извезли више софтвера него малина, чија је вриједност била око 140 милиона евра. Вриједност тржишта информационих технологија у […]

уторак, децембар 18, 2012 / 05:54

Србија улаже око 60 евра по глави становника у ИТ сектор, а вриједност извезеног софтвера за прошлу годину износи 240 милиона евра.

 Прошле године вриједност извезвеног софтвера била је 240 милиона евра, тако да смо први пут извезли више софтвера него малина, чија је вриједност била око 140 милиона евра.

Вриједност тржишта информационих технологија у 2012. години достигла је 400 милона евра, изјавио је министар унутрашње и спољне трговине и телекомуникација Расим Љајић.

То је мање него 2011. године, подсјетивши да је рекордна вриједност забиљежена 2008. године, када је оно вриједело 545 милиона евра, рекао је Љајић на конференцији за медије о развоју и потенцијалима домаће ИТ индустрије.

Према његовим ријечима, ИТ је област којој постоје велики извозни потенцијали и шансе за смањење спољнотрговинског дефицита, али су за то потребна већа улагања.

– Србија улаже свега 60 евра по глави становника у сектор ИТ, што је на нивоу Бугарске и Румуније, али знатно мање од Хрватске која улаже 200 евра или развијених земаља западне Европе гдје тај просјек иде и до 800 евра – истакао је Љајић.

Он је подсјетио да је прошле године вриједност извезвеног софтвера била 240 милиона евра, као и да смо први пут извезли више софтвера него малина, чија је вриједност била око 140 милиона евра.

– То довољно говори да са релативно малим улагањима може да се оствари овакав обрт капитала и оволики извоз – оцијенио је Љајић.

Према његовим ријечима, економски развој земље сразмјеран је инвестирању у ИТ индустрију, и то је шанса коју Србија треба и мора да искористи.

– Ако се има у виду да је сав овај извоз омогућен захваљајући људима који раде у ИТ сектору, а њих је око 6.000, онда видите значај доприноса који ИТ индустрија даје нашем економском и привредном опоравку – нагласио је министар.

Говорећи о проблемима у овом сектору, Љајиће је казао да је међу првима пиратерија, чија је стопа смањена са 74 на 72 одсто.

– Иако некима та два процента могу да звуче безначајно, они представљају уштеду од 24 милиона евра, и из тога се види колико је проблем пиратерије још увек велики и актуелан – нагласио је Љајић.

Како је казао, проблем, такође, може да буде дефицит високостручног кадра, по коме је Србија позната и примамљива за стране инвеститоре.

Љајић је казао и да се помоћ државе у овој области треба усмјерити на поједностављивање процедура и лакше добијање дозвола за стране улагача и инвеститоре, али са друге стране и кроз помоћ за око 1.100 компанија које се баве извозом софтвера.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *