Србија: Потпуна промјена политичке сцене

Вучићеви напредњаци су постигли најбољи резултат од обнове вишепартијског система у Србији 1990. године. Борис Тадић покопао Драгана Ђиласа. ЛДП и СРС прошлост. Пише: Горан Драговић Осим крајње позитивних вијести да ће Србија (и остатак српства) наредне четири године бити поштеђена канцерогене и антисрпске Либерално-демократске партије, чији се лидер Чедомир Јовановић прославио везама са криминалцима, […]

понедељак, март 17, 2014 / 06:01

Вучићеви напредњаци су постигли најбољи резултат од обнове вишепартијског система у Србији 1990. године. Борис Тадић покопао Драгана Ђиласа. ЛДП и СРС прошлост.

Пише: Горан Драговић

Осим крајње позитивних вијести да ће Србија (и остатак српства) наредне четири године бити поштеђена канцерогене и антисрпске Либерално-демократске партије, чији се лидер Чедомир Јовановић прославио везама са криминалцима, упражњавањем транзиционог богаћења из ничега и изјавама против Републике Српске; негативна вијест је и изостанак било каквог опозиционог или барем корективног фактора у скупштини Србије, поготово када је однос према ЕУ у питању.

Ванматерична коалиција Коштунице и Двери

Постизборна математика указује да су највећу грешку направиле Демократска странка Србије Војислава Коштунице и Покрет Двери, које нису нашле заједнички језик у предизборном периоду. Заједно на листи, ове двије политичке опције су могле освојити око 7,5 одсто гласова, односно бити трећепласирани на изборима.

Овако, раздвојеним останком испод цензуса, грађани Србије који се противе уласку у Европску унију, остаће без својих представника у парламенту.

Коштуница је рекао да је СНС водила "веома агресивну и скупу кампању и да би јавност требало да зна како је то финансирано", додајући и да је њен изборни резултат "остварен уз подршку западних сила који се од 2008. јасно и јако мешају у политичку ситуацију у Србији".

Без проблема са распоредом сједења

Посљедње вијести кажу да Народна скупштина Републике Србије изгледа овако:

Српска напредна странка, односно коалиција око ње, освојила је 48,8 одсто, или 157 мандата;

СПС-ПУПС-ЈС Ивице Дачића 14 одсто или 45 мандата;

Демократска странка (Драган Ђилас) 5,9 одсто или 19 мандата;

Нова демократска странка (Борис Тадић) 5,7 одсто или 18 мандата.

Те мањинске листе:

Савез војвођанских Мађара 2,2 одсто или 7 мандата,

СДА 1,0 одсто или 3 мандата; и

ПДД 0,5 одсто, односно један мандат.

Повратак манекена који се извињава

Највеће изненађење ових избора је тријумф човјека који је донедавно носио титуле предсједника Србије, а затим и почасног предсједника Демократске странке, али тријумф који је свега однио над Драганом Ђиласом.

Не само што су старије и озбиљније странке, као ДСС и УРС (бивши Г17+), по свој прилици остале испод цензуса, већ је НДС Бориса Тадића показао да је у удјелу у бирачком тијелу тачно пополовио некадашњу Демократску странку и вратио чувеног политичког манекена као парламентарну снагу.

Очекује нас, прије свега, редефиниција Ђиласове странке која је наставила вртоглав пад наког губитка предсједничких избора од стране Бориса Тадића, па на крају и губитка самог Тадића, који такође треба показати неку јаснију идентификацију своје политичке партије.

Барем у нечему што је корисније од коалиционих веза са Ненадом Чанком, предсједником Либералног савеза Војводине, који се у мало чему разликује од ЛДП Чедомира Јовановића и као такав је тешко прихватљив за Србију, а камо ли за Републику Српску. Тадић је у овом изборном резултату имао још и коалициону подршку некадашњег партијског друга Душана Петровића и његове Заједно за Србију.

Дачић вицепремијер?

Ово је тим више успјех, пошто је дубински тријумф Српске напредне странке потпуно промијенио политичку сцену Србије. Од 250 посланика, колико броји парламент Србије, над гласачким тастером напредњака је застрашујућих 157 кажипрста. Вучићеви и Николићеви најљући непријатељи са нултим коалиционим потенцијалом, Српска радикална странка вијерна Војиславу Шешељу, поновили су свој ванпарламентарни статус и на овим изборима, као и на прошлим, постајући тако уз ДСС, УРС и ЛДП највећи губитник ванредних избора 2014. године.

Ивица Дачић је још синоћ изјавио да није разговарао о влади са Александром Вучићем, али јасно је да његова прогноза да се ништа неће претјерано промијенити изборима везано за састав владе и није била баш најсретнија.

Први пут послије дуго времена једна јака политичка организација има одријешене руке у Србији и несумњиву персонификацију у вођи, који уједно и није предсједник Србије, као што је то био случај до сада; али ће дефинитивно бити предсједник владе.

Тиме ће се окончати помало комичан титуларни и практични дуализам извршне власти у Србији, када за сва битна питања мора бити консултован и "вицепремијер", којем за неке ствари у саставу прошле Владе Србије понекад није требало ни присуство истинског формално-правног премијера, Ивице Дачића.

Вучићеве одријешене руке

Изборна побједа Александра Вучића и његове СНС није у потпуности самостална, јер су се тој коалицији придружиле и Нова Србија Веље Илића (до сада углавном на заједничкој листи са Војиславом Коштуницом) и Српски покрет обнове Вука Драшковића, као још један подсјетник на деведесете године прошлог вијека и својеврсна психичка, ако већ не пуна политичка рехабилитација након потпуне изборне катастрофе СПО-а на изборима 2000. године.

Колико ће Вућићеве одријешене руке свезати руке Србији у преговорима са све агресивнијом и непријатнијом европском администрацијом, највише стријепе грађани Србије на територији НАТО-овог протектората, који се у Београду још увијек зове "јужна српска покрајина".

Сличне бриге муче и грађане Републике Српске, којима је неуспјешно у предизборној години покушана продаја пакета под именом Дејтон 2, а који се уз овакве драматичне промјене на политичкој сцени братске Србије, надају да ће се политичке елите са обе стране Дрине научити памети. Престати да у изборном процесу отворено подржавају једну или другу опцију, злоупотребљавајући своје високе државне функције у страначко-предизборне сврхе и непотребно уносећи раздор у српски народ, тренутно и мимо своје воље, административно подијељен једном ријеком.

Избори су готови, данас је нови радни дан.

 

 

————————–

Наведени резултати у процентима и мандатима су наведени само у сврху прелиминарног коментара и анализе, те се може очекивати њихова корекција након званичних резултата Републичке изборне комисије Републике Србије.0 КОМЕНТАРА

 1. Лутате, много лутате. Прва ствар је да нема Динкића. А коме траба Чеда, кад су се жути бандити подијелили осмозом? Добра ствар је и да је ДСС научен памети

 2. Majko Srbijo nega ti je Bog na pomoć.
  Izabrala si patetiku,izdaju,zaštitu stranog kapitala,genetski modifikovanu hranu,povećanje uvoza a smanjenje izvoza,prodaju Kosova,cenzuru medija i političke osvete i sve najgore. Nepismeni mahom izašli na izbore a pametan narod ostao kući.

 3. U SNS stranku napravljenu i projektovanu u Vapšingtonu i Briselu da spovede njihove dikretive uloženo je više nego i petooktobarski puč. Stoga je i očekivanja njihovih nalogodavaca veća. Već su mnogo i uradili sa prodajom Kosova zapadnim koncsionarima naveće koncesntracije rudinih bogatstava u Evropi, Zapadu se već stostruko vratilo sve što je ulagano 25 godina u nevladine organizacije iz organizacija poput Soroševog fonda za otvoreno društvo, Zapadu će se tek u budućnosti vraćati sve što je uložio u privredno, ekonomsko, bankarsko, obrazovno, kulturno, inforamciono razaranje Srbije. Srbije je definitivno pokorena i okupirana zamlja kao što je bila u prvo i drugoms svetskom ratu.

 4. Поштовани и повампирени Јово Ка-Пичићу, ако ме сјећање не вара, Ви сте на прошлим изборима били на листи ЛДП-аB-). Шалу на страну, да ли имате поуздану информацију како је прошла коалиција Црногорска партија-Јосип Броз?
  поздрав и пољубац

 5. herctref, 17.03.2014. 10:07:05 [108591]
  Majko Srbijo nega ti je Bog na pomoć.
  Izabrala si patetiku,izdaju,zaštitu stranog kapitala,genetski modifikovanu hranu,povećanje uvoza a smanjenje izvoza,prodaju Kosova,cenzuru medija i političke osvete i sve najgore. Nepismeni mahom izašli na izbore a pametan narod ostao kući.

  E nek smo mi pismeni u Republici Srpskoj.
  Pa mi imamo najprimitvniju vlast u regionu.

  Sinoć sam gledao na RTS-u gdje jedan analitičar reče da u Srbiji realno ima oko 5 miliona birača.Tako da je izlaznost stvarna oko 70 %.

 6. “Коштуница је рекао да је СНС водила „веома агресивну и скупу кампању и да би јавност требало да зна како је то финансирано“, додајући и да је њен изборни резултат „остварен уз подршку западних сила који се од 2008. јасно и јако мешају у политичку ситуацију у Србији“.“

  Рибар, ево зашто не волим Коштуницу.

  Тип мртав-ладан изјави да се западне силе тек од 2008.године јасно и јако мијешају у политичку ситуацију у Србији. Док је он био на власти тога није било. Чак и је и 5.октобар када је овај зајашио, протекао без западног утицаја.

 7. Симо П. Ороз, 17.03.2014. 13:21:30
  A koga su zapadne sile 1998 dovele na tenkovima na vlast u RS obojenom revolucijom da ih sluša i rastura privredu, poklanja im prirodne redurse?

 8. Ostao bez fabrike, 17.03.2014. 13:27:03

  “A koga su zapadne sile 1998 dovele na tenkovima na vlast u RS…“

  Зини да ти кажем!
  А ко је довео западне тенкове у РС?

 9. Nisam znao da smo revolucijaom 1998 oslobođeni zapadnih okupatorskih tenkova, zahvaljući „velikom voždu“, stekli suverenitet i počeli samostalno da upravljano našim privrednim sistemom, gradeći fabrike na sve strane što iza izazvalo povećanja BDP od 1000%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *