Србија: Кукуруз није заражен

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије саопштило је да ове године није било пошиљака кукуруза заражених афлатоксином и да надлежни гранични фитосанитарни инспектори контролишу све пошиљке из иностранства на присуство микотоксина. Медијима је упућен позив да непровјерене и чињенично неутемељене изјаве, које доводе до узнемирења јавности и значајног угрожавања економских интереса Србије као великог извозника […]

недеља, децембар 2, 2012 / 13:58

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије саопштило је да ове године није било пошиљака кукуруза заражених афлатоксином и да надлежни гранични фитосанитарни инспектори контролишу све пошиљке из иностранства на присуство микотоксина.

Медијима је упућен позив да непровјерене и чињенично неутемељене изјаве, које доводе до узнемирења јавности и значајног угрожавања економских интереса Србије као великог извозника кукуруза, не пласирају на сензационалистички начин.

У саопштењу се наводи да због суше, чија посљедица може бити увећана контаминација афлатоксина, Министарство појачано ради на утврђивању конкретних и прецизних података о стању овогодишњег рода кукуруза.

Министарство је нагласило да ће јавност о томе бити благовремено обавјештена.
Из Министарства су указали да је, на основу Закона о безбједности хране, одговорност за безбједност кукуруза произведеног у Србији првенствено на произвођачима.
Прописи налажу да сваки субјект у пословању са храном, који користи биљна хранива међу којима је и кукуруз, мора да има успостављен систем самоконтроле на присутво одређених параметара, међу којима је и афлатоксин.

Директор Удружења "Жито Србије" Вукосав Саковић сматра да има разлога за бригу, али не и за панику након сазнања да 70 одсто овогодишњег рода кукуруза садржи у себи афлатоксин – канцерогени отров опасан за здравље људи и животиња.

"Неки од афлатоксина су канцерогени само у случају да се дуже време употребљавају у исхрани животиња и људи", рекао је Саковић за новосадски "Дневник" и додао да ће морати да буде уништен дио овогодишњег рода кукуруза који има велику зараженост афлатоксином.

Зараженост српског кукуруза афлатоксином открило је предузеће за контролу квалитета "СГС Србија", чија су лабораторијска истраживања обављена на 375 узорака.
Прва упозорења на садржај афлатоксина у српском кукурузу стигла су путем портала ЕУ РАСФФ, који је 10. октобра објавио информацију да је Италија одбила пошиљку српског кукуруза због присуства тог отрова у њему.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *