Србија: Кандидат за Оскара ће се бирати међу три филма

Само три српска филма конкуришу за националног кандидата за награду „Оскар“ у категорији најбољег дугометражног играног филма на страном језику у 2012. години, објавила је Академија филмске уметности и науке (АФУН). Кандидати за ову престижну награду су "Кад сване дан" Горана Паскаљевића, "Парада" Срђана Драгојевића и "Устаничка улица" Мирослава Терзића. Паскаљевићев филм "Кад сване дан" […]

уторак, август 21, 2012 / 20:01

Само три српска филма конкуришу за националног кандидата за награду „Оскар“ у категорији најбољег дугометражног играног филма на страном језику у 2012. години, објавила је Академија филмске уметности и науке (АФУН).

Кандидати за ову престижну награду су "Кад сване дан" Горана Паскаљевића, "Парада" Срђана Драгојевића и "Устаничка улица" Мирослава Терзића.

Паскаљевићев филм "Кад сване дан" прича о 72-годишњем професору музике Миши Бранкову, који под необичним околностима открива своје право поријекло. Наиме, приликом ископавања на мјесту гдје је некад био Југенладер Семлин, а сада су само остаци Старог сајмишта и некадашњег логора, радници проналазе кутију са документима коју је далеке 1941. године закопао логораш Исак Вајс. Главну улогу у филму има Мустафа Надаревић, а музику је компоновао Влатко Стефановски.

У конкуренцији су "Кад сване дан" Горана Паскаљевића, "Парада" Срђана Драгојевића и "Устаничка улица" Мирослава Терзића

О филму "Парада" Срђана Драгојевића, који је освојио много награда, међу којима једну од посљедњих и на фестивалу у Врњачкој Бањи за најбољи сценарио, углавном се све зна. То је прича о ратном ветерану и криминалцу којег ангажују да са својим ратним непријатељима осигурава геј параду у Београду.

Филм "Устаничка улица" Мирослава Терзића је прича о младом тужиоцу који добија случај који мора да држи у највећој тајности. Досије који му доспијева у руке крије језиве тајне, а клупко злочина почиње да се одмотава… У филму играју Гордан Кичић, Уликс Фехмију, Раде Шербеџија и други.

У обавјештењу АФУН-а, на сајту Филмског центра Србије, прецизира се да ће чланови Стручног одбора прегледати филмове предстојећег викенда, а проглашење побједника биће 27. августа у биоскопу "Фонтана" у Београду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *